Április második felében csoda történik az égen - Varázslatos csillaghullás jön!

Mindig beszámolunk nektek arról, ha egy csodálatos égi tüneménynek lehettek szemtanúi a közeljövőben. Tavaly augusztusban a Perseidák tündöklése, decemberben pedig a Geminidák meteorraj miatt örvendeztünk – veletek együtt. Szerencsére ebben a hónapban is tartogat szépséget a világegyetem; ezúttal április 16-tól! Olvass tovább a részletekért!

Gyönyörködjünk!

Április 16-tól 25-ig elképesztő természeti jelenségnek lehetünk szemtanúi – érkezik a Lyridák áramlata! A meteorrajt hivatalosan 1835-ben fedezte fel egy francia csillagász, Dominique Arago, ám több forrás szerint már 2600 éves feljegyzések is vannak róla. Nevét onnan kapta, hogy a meteorok látszólag a Lyra (Lant) csillagkép irányából érkeznek. Bár a raj nem lesz olyan látványos, mint a Perseidák, ennek ellenére több hullócsillagot is láthatnak azok, akik kellően kitartóak és szemfülesek.

A meteorraj szülőégitestje a 415 év keringési idejű Thatcher-üstökös. Az Origo azt írja, a kométa útja mentén, főleg pályájának a Naphoz közeli részén járva szórja szét a meteorraj szemcséit a világűrben. Ebbe a szemcsehalmazba fut bele bolygónk minden áprilisban, és a másodpercenként 49 kilométeres sebességgel haladó apró darabok felizzanak a légkörben, fényes tűzcsíkot rajzolva az égre.

Mivel az üstökös keringési ideje 415 év, pályahajlása pedig 80 fok, pályája csak lassan változik, ezért lehet régóta észlelni a belőle származó meteorokat. Óránként 18 a normális mennyiség, de van olyan, hogy 90-100 körül van a kitörések száma.

Melyik napon láthatod a legtöbb meteort? A következő oldalon megtudod!

Fotó: roarforscotland.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!