Hétfőtől újabb lazítás jön Magyarországon: ezek a legfontosabb részletek

A kedvező járványügyi adatoknak és a kórházban ápoltak csökkenő számának köszönhetően újabb intézkedések következhetnek, amelyekkel vissza lehet térni a régi életünkhöz - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken. Cikkünkben az operatív törzs legfontosabb bejelentései mellett összefoglaljuk azt a friss törvényrendelet is, amely a járványügyi szabályok lazításra vonatkozik, és hétfőtől lép hatályba.

Újabb enyhítések jönnek jövő héttől

A pénteki adatok szerint 1541 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 789 188 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 106 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 403 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 553 836 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 206 949 főre csökkent. 3855 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 445-en vannak lélegeztetőgépen. Már több mint 4,8 millióan regisztráltak oltásra és 80%-uk meg is kapta azt. Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 203 873 fő, közülük 2 406 684 fő már a második oltását is megkapta.

Felhívták a 16-18 évesek figyelmét, hogy a jövő heti oltásukhoz legkésőbb ma éjfélig regisztrálhatnak, és csak érvényes regisztrációval tudnak majd időpontot foglalni a jövő héten kezdődő Pfizer-oltásukra. Az ehhez szükséges vakcinát a kedden érkezett Pfizer-szállítmányból biztosítják.

A kormány rendeletben rögzítette, visszavonja azt a felkérését a gazdaság szereplőitől, hogy törekedjenek az otthoni munkavégzés alkalmazására, derült ki a Magyar Közlönyből. Nemcsak a home office-nak van vége: bár az általános iskolák alsó tagozatát már korábban megnyitották, a jövő héttől a többi oktatási intézmény is kinyit, 2021. május 10. napjától rendes munkarendben működnek a köznevelési intézmények és a szakképző intézmények valamennyi évfolyama.

A közlöny a felsőoktatásról is ír, amely szerint a felsőoktatási intézmény rektora dönthet az oktatás – így különösen a hallgatók gyakorlati képzésének, valamint a tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint hallgatói jelenlétet igénylő tudásmérésnek – személyes érintkezés mellett történő megszervezéséről, a szükséges védelmi intézkedések betartásával. A szükséges védelmi intézkedések betartásáról szintén a rektor köteles gondoskodni.

Lehetővé válik továbbá a sportlétesítmények, az uszodák, az edzőtermek és a jégpályák szervezett keretek között (testnevelés óra, sportszakkör, iskolai sportkör vagy sportoktatás) történő látogatása az óvodások és iskolások esetében. További enyhítés, hogy a koronavírus ellen védett személy felügyelete alatt álló tizennyolcadik életévüket be nem töltöttek karanténkötelezettség nélkül térhetnek haza Magyarország területére.

Az operatív törzs legfontosabb bejelentéseiért lapozz a cikk második oldalára!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2