Lifestyle

A biztos haláltól mentett meg egy egész várost a hős kutya - Könny szökik a szemedbe a történetétől

Amikor 1925 telén halálos járvány sújtotta az alaszkai Nome városát, egy csoport kutyaszánhajtó és szánhúzó kutya az életét kockáztatta, hogy megmentse a várost, Baltóval az élen.

Járvány söpört végig a városon

1925. januárjában az alaszkai Nome lakosai rettenetes diftériajárvánnyal néztek szembe. Hét ember meghalt, 19 ember megbetegedett,150-et pedig fertőzés miatt figyeltek meg egy mindössze 1400 lakosú városban. Az egyetlen gyógymódért többszáz mértföldet kellett volna megtenni.

Nome elszigetelt városának nem volt lehetősége kezelni a betegséget, és az utazást szinte lehetetlenné tette a brutális tél. A legközelebbi vasútállomással rendelkező város Nenana volt, de még ez is csaknem 700 mérföldre helyezkedett el. A két helység között kutyaszánon is lehetett utazni, de egy tipikus utazás általában egy hónapig tartott.

A város megmentésének egyetlen módja az volt, hogy a kutyafogat-hajtók váltásban teszik meg az utat. 20 kutyaszánhajtó 150 szánhúzó kutyát vezetett a viharos szélben, a jégben és a fagyban. Több szakaszra bontották az utat, így a hetekig tartó túrát valamivel több mint öt napra csökkentették.

Lapozz tovább és tudd meg, hogyan voltak erre képesek!

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
A balayage igen népszerű festési technika, azonban nemrégiben igen populáris lett a kistestvére, a foilayage.
Home&Design
Az év kültéri trendeket bemutató mottója bőségről árulkodik: még több könnyedség, még több szín és még több elegancia.
Lifestyle
A Mérleg fantasztikus lehetőségeket kap az élettől. Napi horoszkóp!