Lifestyle

Magyarországon is megjelent a "horrorkullancs": halálos vírust terjeszt

Igazoltan fertőzött meg egy férfit a krími-kongói lázzal a Hyalomma marginatum nevű egzotikus kullancs Spanyolországban. De a magyarok vérében is kimutatták az ellenanyagot.

Afrikából érkezett

Kórházba került egy férfi a spanyolországi Salamancában, akit megcsípett egy kullancs, és megfertőződött a krími-kongói lázzal - írja a TWN.hu. Az egzotikus óriáskullancsnak, a Hyalomma marginatumnak már sikerült megtelepednie Magyarországon is az éghajlatváltozás miatt. "A kullancsfigyelő adatai szerint míg 2021-ben a 97 bejelentésből 2, addig 2022-ben a 95-ből 9 Hyalomma kullancsot találtak. Ez az óriáskullancs terjeszti a krími-kongói vérzéses láz vírusát, ami már a magyar lakosságban is jelen van" - írja a lap. Egy kutatás során önkéntesek vérmintáját vizsgálták, és 2700 mintából 10-ben megtalálták az ellenanyagot. Hogy milyen tüneteket okoz, mennyire halálos és hol találtak ilyen kullancsokat itthon, az galériánkból kiderül!

A krími-kongói láz általában Afrikában, a Közel-Keleten és más ázsiai országokban, valamint a Balkánon fordul elő. A betegséget okozó vírusokat azonban nemrég Spanyolországban és Franciaországban is sikerült kimutatniuk a szakembereknek a kullancsokban.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Lifestyle
Sztárok
A magyar labdarúgó-válogatott 2-0-s vereséget szenvedett a házigazda németektől az Európa-bajnokság A csoportjának szerdai mérkőzésén Stuttgartban. A mérkőzést Hajdú B. István közvetítette.
Sztárok
Egyetlen személy van csupán, akivel Harry herceg úgy érzi, hogy igazán őszinte lehet, sokak meglepetésére ez az illető pedig nem a felesége.
Fashion&Beauty
Gal Gadot alakja négy gyermek után is tökéletes, ami a klasszikus, testhezálló kis fekete ruha csak még jobban kihangsúlyoz.