Európa a járvány végső fázisához közelíthet, amerikai kutatók szerint a pandémia már a múlté

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint valószínű, hogy Európa a járvány végső fázisához közelít, vagyis az a kontinensen akár már tavasszal véget érhet. Amerikai professzorok pedig egyenesen azt állítják, már véget is ért a Covid-19 világjárvány.

Jó hír a WHO-tól

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lehetségesnek tartja, hogy a koronavírus-járvány az omikron variáns hullámának lecsengésével véget érhet Európában – írta meg az atv.hu. „Valószínű, hogy a régió a járvány végső fázisához közelít” – jelentette ki vasárnap Hans Kluge, a WHO európai részlegének vezetője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Mindemellett óvatosságra intett a koronavírus lehetséges újabb mutációinak vonatkozásában.

Kluge szerint a mostani omikronhullám lecsengésével Európában néhány hétre, illetve hónapra általános immunitás lesz, köszönhetően a védőoltásoknak vagy pedig annak, hogy az emberek átestek a fertőzésen. Hozzátette, hogy mindezt persze befolyásolják az évszakokhoz fűződő tényezők, tekintettel a közelgő tavaszra és nyárra. „Arra számítunk, hogy lesz egy nyugalmi időszak, amíg a Covid-19 visszatérhet az év vége felé, de a járvány már nem feltétlenül jön vissza” – foglalta össze várakozásait Kluge.

A WHO becslése szerint márciusig az európai régióban élők mintegy 60 százaléka fertőződhet meg a koronavírus omikron mutációjával. Szakértők arra számítanak, hogy a koronavírus – hasonlóan az influenzához – endémiássá, vagyis meghatározott területen folyamatosan fellelhető járványos betegséggé válhat. Ugyanakkor Kluge felhívta a figyelmet, hogy a Sars-CoV-2 koronavírus már nem egyszer meglepetést okozott, és ezért továbbra is nagyon óvatosnak kell lenni.

Amerikában is optimisták a szakemberek. Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2