Lifestyle

Karikó Katalin elmondta, mikor csillapodik le a koronavírus-járvány

Exkluzív interjút adott a friss Széchenyi-díjas kutató, akinek milliók köszönhetik az életüket.

Karikó Katalin szerint ekkor lesz vége a járványnak

Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója március 15-én Széchenyi-díjat vehetett át Áder Jánostól, Magyarország köztársasági elnökétől kivételesen értékes tudományos pályafutása során a gyógyszerkutatás és -gyártás területén elért, világszerte kiemelt jelentőségű eredményei, valamint a koronavírus-világjárvány leküzdéséhez az első, klinikailag is bizonyítottan hatásos ellenszer kidolgozásával hozzájáruló, korszakalkotó munkája elismeréseként.

Ennek ürügyén exkluzív interjút adott a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorának, ahol köszönetet mondott a díjért. „Nagy megtiszteltetés számomra ez a Széchenyi-díj, mert ezzel a magyar emberek nevében a kormány elismerte a munkám jelentőségét. Valójában az igazi elismerést az emberek öröme jelenti számomra, akiket véd a vakcina” – fogalmazott Karikó Katalin, aki több mint harminc éve dolgozik a tudomány területén. Elárulta azt is, hogy bár évekig nem kapott elismerést a munkájáért, ez nem is hiányzott neki.

A Nobel-díj esélyesei között is emlegetett kutató elmondta, hogy 2005-ben dolgozta ki az mRNS-alkalmazást, eredetileg terápiás célokra. 2018-ban a Pfizer influenzaoltásához akarták alkalmazni, és utolsó pillanatban váltottak koronavírus-vakcinára. Elmondta, a Moderna már három éve is alkalmazta a technológiát Németországban az influenza ellen, de több klinikai alkalmazásban is előrehaladott állapotban volt a fejlesztés.

A szakember az AstraZeneca vakcina körüli botrány kapcsán közölte, az oxfordi oltás nem okoz vérrögképződés, és arról is beszélt, hogy a Szputnyik V vakcina sokban hasonlít az Amerikában elfogadott Johnson&Johnson-hoz, így megfelelő védelmet nyújt. Karikó Katalin elmondta azt is, hogy immáron bizonyított, hogy a Pfizer vakcinája mind a brit, mind a brazil variánssal felveszi a harcot. A kutató kiemelte, hogy a járvány Amerikában nyárra; hazánkban, Európában, és a világ többi részén pedig a nyár végére szorulhat vissza.

Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott.

Leadfotó: facebook.com/Colegio-La-Paz-Rengo

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Emma Ferrer az idő múlásával egyre inkább hasonlít világhírű nagymamájára, szépség tekintetében pedig már most utolérte őt.
Sztárok
A Neveletlen hercegnő-filmek Clarisse Renaldi királynője a mai napon ünnepli 88. születésnapját, nemrégiben pedig friss fotók is készültek a rég nem látott, legendás filmcsillagról.
Home&Design
Az új, szezonális lakberendezési trendek közül a szőnyegen szőnyeg stílus lesz az egyik legnépszerűbb. Mutatjuk, hogyan alkalmazhatod, hogy a lehető legmutatósabb legyen.