Biztos, hogy vadiúj kell? – Ezeket mérlegeld, mielőtt elindulnál ruhát vásárolni!

Természetes, hogy mindenki szeret divatosan öltözködni, ehhez viszont rendszerint újabbnál újabb ruhákra van szükségünk, hogy követni tudjuk az aktuális trendeket. A ruhavásárlás terápia, rekreációs tevékenység, jóleső belső feszültség, vadászat, elégedettség - de vajon minden áron megéri?

Mi történik, amikor új ruhát veszünk?

Túl sok jó nem, a ruhagyártás ugyanis komolyan szennyezi a környezetet. Elsősorban persze nem az új darabok megvarrása, hanem színezése és tartósítása, ami által olyan kemikáliák kerülnek ki a gyárakból, amik kifejezetten környezetromboló hatásúak. S mivel egy komplett gyártási folyamatról beszélünk, ebből logikusan hulladék is keletkezik, ami évtizedekkel később, vagy soha nem fog lebomlani. Erre pedig már csak rátesz egy lapáttal az, hogy egy-egy ruhadarab gyártásakor a gyárak sok esetben hihetetlen mennyiségű vizet használnak el, szintén károsítva ezzel Földünk erőforrásait. Ijesztő, de sajnos ez a valóság.

Ha pedig a történet etikai oldalát is nézzük, akkor azt látjuk, - vagyis inkább azt kellene látnunk - hogy azok a ruhák, amikért sokszor nem kis összegeket fizetünk a fast fashion boltokban, igen nagy százalékban meglehetősen embertelen körülmények között készülnek. Szépek, csinosak, szerencsés esetben még elég jó minőségűek is, de gondoljunk csak bele, könnyen lehet, hogy a számunkra olyannyira vágyott új ruhát nagy eséllyel egy távoli országban élő gyerek varrta meg az árcédulán feltüntetett összeg töredékéért. Abba pedig már bele sem merünk gondolni, hogy ugyanez a gyerek aznap épp hányadik óráját tölthette a varrógép felett, míg nekünk csak kényelmesen le kellett emelnünk a polcról a kiszemelt darabot.

Mi történik, ha használt ruhát veszünk?

Környezettudatosság szempontjából a használt ruha vásárlása az egyik legjobb dolog, amit csak tehetünk. Valódi gyöngyszemekre lehet bukkanni a turikban, internetes adok-veszek csoportokban, vagy online piacokon, amiket máson szinte biztos, hogy nem fogsz látni. Az, hogy egy ruhát már valaki viselt, nem jelenti azt, hogy az már tönkrement, mindannyiunk szekrényében lapulnak olyan rég elfeledett darabok, amiknek semmi bajuk, egyszerűen csak nem hordjuk őket. Kellő odafigyeléssel és megfelelő tisztítással pedig észre se venni, hogy nem te vagy az első tulajdonos.

Persze szükséges a szelektálás: ami már kinyúlt, lyukas, vagy olyan hibája van, ami már menthetetlen, azt érdemes reinkarnálni. A pamut anyagú darabokból remek sminklemosó korong készülhet, esetleg takarítós rongy, vagy a gyerekek babáira ruha, és még számtalan dolog, aminek később még hasznát vehetjük. Használt ruhát venni tehát mindenképpen környezettudatos döntést jelent, amivel érvényesül az újrahasználás és az újrahasznosítás elve is.

Így jobban jövök ki?

Persze, egyértelműen jobban jársz anyagilag is. A használt ruhákért természetesen nem kérhető el ugyanaz az ár, amit egy vadiúj darabért fizetnél, hacsak nem címkés termékről van szó. Ilyenkor azt érdemes mérlegelned, hogy ránézésre mennyit adnál érte, így az általad meghatározott kereslet-kínálat sávban mozogva biztosan megtalálod ruhatárad új darabjait, amik ráadásul még egyediek is.

Vásárolj gyorsan, egyszerűen, környezettudatosan (x)

Az online piacterek nagy előnye, hogy otthonról (autó használata nélkül), kényelmesen és gyorsan tudunk vásárolni, ráadásul számos olyan hasznos holmira is bukkanhatunk (legyen az bútor, elektronikai cikk, vagy ruha), ami másnak már esetleg nem kell, számunkra viszont valódi kincs lehet! A Vaterán is rengeteg ilyen terméket találhatsz, mi több, ha a Zöld Vaterát választod, még több környezettudatos ajánlat közül válogathatsz!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!