Országszerte szigorítások lépnek életbe szombattól – A Kormányinfó legfontosabb bejelentései

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány legfrissebb döntéseiről tájékoztatta a közvéleményt a csütörtöki Kormányinfón.

Újra szigorít a kormány

November 18-án a megszokottal ellentétben nem délelőtt, hanem délután három órától tartott Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A miniszter elmondta, szakemberek előrejelzése alapján a koronavírus-járvány negyedik hulláma november végén, december elején tetőzhet Magyarországon, ezért a kormány ismét szigorításokat vezet be, amelyek már november 20-tól, vagyis szombat 0 órától érvénybe lépnek. Ennek értelmében zárt térben ismét kötelezővé teszik a maszkhasználatot, ez kiterjed:

  • Az üzletben történő vásárlások idejére, valamint levéltárban, múzeumban, színházban, moziban, illetve közigazgatási szolgáltatást igénybe vevők számára;
  • Azon szolgáltatások igénybevételekor, amelyek esetében egy helyiségben rendszeresen több mint öten tartózkodnak;
  • Az iskolákban az intézmények vezetőit felhatalmazzák, hogy döntsenek a kötelező maszkviselés bevezetéséről;
  • Az irodában és sportolásnál nem lesz kötelező maszkot felvenni.

Ezen kívül az egészségügyben kötelező lesz a harmadik oltás felvétele, valamint a nagyobb rendezvényeken (500 főnél nagyobb) kötelező lesz a védettségi igazolvány.

További korlátozások bevezetését nem előlegezte meg a miniszter, a digitális oktatás illetően Gulyás Gergely határozottan elutasította, hogy újra bevezetnék. A járványhelyzet javítása érdekében megemlítette az 5 évnél idősebb, 12 évnél fiatalabb gyerekek oltását. Ezt nagy eséllyel december elején engedélyezni fogja az Európai Gyógyszerügynökség, amint ez megtörténik, Magyarország is alkalmazni fogja.

Leadfotó: MTI / Kovács Attila

Oldalak