Lifestyle

Inspiráló Nők 2022: „Nem érzem úgy, hogy bármilyen megkülönböztetés lenne ebben a sportágban a két nem között” – Kónya Zsófia

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelöltjével, Kónya Zsófiával beszélgettünk, aki a leginspirálóbb ifjú sportoló díjának egyik esélyese 2022-ben.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu negyedik éve jutalmazza azokat az ösztönző női példaképeket, akiknek munkássága, teljesítménye és személyisége példaként szolgálhat a közösségek számára. Idén is 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével.

A kategóriák 3-3 jelöltjét a jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2022. október 6-án, a gyönyörű Magyar Zene Házában derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, Bors, Naphíre

Ismerd meg a jelölteket: Kónya Zsófia

A leginspirálóbb ifjú sportoló kategóriájában idén is három nagyszerű nőt jelölt a bizottság, köztük a 27 éves Kónya Zsófia olimpikont, aki 7 éves kora óta hódol a gyorskorcsolyázásnak, emellett nagyon szereti a természetet és a kutyákat: két kiskedvence, Csoki és Mogyi is segítenek neki a feltöltődésben a mindennapok során, a legnagyobb támasza pedig a családja és a párja, hiszen ők a legnehezebb napokon is a sportoló mellett állnak.

Milyen érzés volt, amikor megtudtad, hogy idén téged is jelöltek az Inspiráló Nők egyik kategóriájában? Milyen reakciókat váltott ki belőled a jelölés, mit szóltál hozzá?

Igazából nagyon meglepődtem, tényleg megdöbbentett a dolog, de természetesen megtisztelőnek tartom a jelölést, hiszen nagyon jó érzés, hogy valakire talán én is inspirálóan tudok hatni.

Te mint gyorskorcsolyázó, hogyan látod a nők helyzetét a szakmádon belül? Egyetértesz a tipikus sztereotípiákkal, mint például azzal, hogy a férfiak sikeresebbek a sportban vagy szimplán több lehetőség adott a számukra?

Hallottam már többektől is, külső szemlélőktől, hogy a gyorskorcsolyázást nőies sportágnak tartják – én egyáltalán nem értek egyet ezzel az állásponttal, hogy amit űzök, az nőies sportág lenne, hiszen iszonyatosan nagy állóképesség kell ehhez, nagyon nagy erőket kell kifejtenünk. Mikor Világkupa van, akkor a férfiak és a nők nálunk egymás ellen, de együtt versenyeznek, ott vagyunk egy kupacban a jégpályán, olyankor pedig egyáltalán nem érzem azt, hogy bármilyen megkülönböztetés lenne a sportágban a két nem között. Nyilván persze a nők logikusan lassabb időket tudnak korcsolyázni, de ez minden sportágban így van, más szempontból viszont nem érzem azt, hogy bármilyen különbséget tennének a nők és a férfiak között az emberek.

Téged mi inspirált arra, hogy ezen a pályán indulj el?

Még nagyon pici voltam, mikor elkezdtem korcsolyázni, így akkor még nem igazán volt a fejemben semmi, amit inspirációnak hívnék – egyszerűen csak belekóstoltam a sportos életbe, és az, hogy versenyeken kellett indulnom és azokra fel kellett készülnöm már kiskoromban is, azt nagyon szerettem. Amikor pedig már jöttek a sikerek is, akkor egyre sikeréhesebb lettem a minél jobb eredményekre és helyezésekre – talán ekkor jött el az a pont, hogy márpedig én igenis meg akarom nyerni a versenyeket, amiken indulok. Felnőtt fejjel már az az inspiráció, hogy van egy nagyobb célkitűzés, akár egy olimpia vagy egy Eb, ezért pedig minden nap fel kell kelni és edzeni. Persze vannak nehezebb napok, vannak nagyon-nagyon nehéz napok, mikor korán kell kelni, hideg van, nincs kedved a jégre menni, de ilyenkor eszedbe jut az, hogy ott van egy óriási cél, amit el akarsz érni valamikor a jövőben és ezért csinálod ezt az egészet.

Tudnál valamit javasolni azoknak a nőknek, akik még keresik az útjukat?

Azt tanácsolnám nekik, hogy mindig azt tartsák szem előtt, hogy mi a jó saját maguknak. Lehet, hogy lesznek olyan emberek, akik el akarják majd téríteni őket a céljuktól vagy megkérdőjelezik az erejüket és a befektetett munkájukat, de mindig emlékezzenek arra, hogy ezt csak saját magukért csinálják, senki másért.

Vannak olyan női példaképek az életedben, akikre felnézel, és akik motiválnak a mindennapok során?

Konkrétan nem emelnék ki senkit, de nyilván a korcsolyások között vannak olyanok, akik például olimpiai bajnokok vagy világbajnokok, és felnézek rájuk. Tőlük próbálok ellesni egy-egy mozdulatot, vagy csak követem, hogy mit csinálnak a hétköznapokban – inkább tehát az élsportolókat kísérem figyelemmel.

SZAVAZZ KÓNYA ZSÓFIÁRA ITT!

A jelöltek közül az olvasók online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet október 6-án, a Femcafe.hu - Inspiráló Nők Estje gálán, a Magyar Zene Házában hirdetünk ki.

Leadfotó: Femcafe

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
George és Amal Clooney élete nem is lehetne pazarabb: korunk legnépszerűbb sztárpárja jelenleg lenyűgöző, 18. századi kastélyában piheni ki a fáradalmait a franciaországi Brignoles faluban.
Sztárok
Lábas Viki annak idején a gitárosuk biztatására énekelte fel az Eső című slágert, amely tíz éve a nagyközönség egyik kedvenc dala; az énekesnő nemrég egy meglepő titokról rántotta le a leplet a...
Lifestyle
Már a bejelentés során kiderültek olyan részletek, melyek sokkolták az állatvédőket. A helyszínen aztán jött az igazi megpróbáltatás.