Lifestyle

3 tipp a kommunikációs konfliktusok elkerülésére

A hatékony kommunikáció két fontos alapköve a megértés és az empátia. A konfliktushelyzetek elkerülése persze nem mindig egyszerű feladat. A megfelelő technikákkal és hozzáállással azonban a kellemetlen szituációk megelőzhetők. Most mutatunk három tippet, amelyek segítenek elkerülni a kommunikáció során felmerülő konfliktushelyzeteket, és legyen szó akár munkáról, akár magánéletről, elősegítik az egészséges párbeszéden és a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatok kialakítását.

Legyünk megértőek: az empátia és az aktív hallgatás

Az empátia az egyik leghatékonyabb, amely segít elkerülni a konfliktushelyzetek kialakulását. Amikor beszélgetünk valakivel, próbáljunk meg belehelyezkedni a helyzetébe, ezáltal megérteni a nézőpontját. Figyeljünk oda az olyan nonverbális jelekre is, mint a testbeszéd vagy a hanghordozás.

Az odafigyelés mellett fontos az úgynevezett aktív, értő hallgatás képessége is. Ez azt jelenti, hogy a beszélgetés során nem csupán meghallgatjuk a másik mondanivalóját, hanem megpróbálunk némileg a szavai mögé látni. Megpróbáljuk megérteni a motivációit, az érzelmeit és gondolatait, és időt adunk neki arra, hogy megfelelően kifejezze magát. Az értő hallgatás képessége segít elkerülni a félreértéseket és az olyan kommunikációs hibákat, amelyek sok esetben konfliktushelyzetek kialakulásához vezethetnek.

Gondolkodjunk hideg fejjel: Türelem és konstruktív visszajelzés

A konfliktushelyzetek elkerülése szempontjából a türelem is nagy jelentőséggel bír. Meg kell tanulnunk, hogy minden ember más, ennek köszönhetően pedig eltérő időre lehet szüksége az információ megértéséhez, feldolgozásához és ahhoz, hogy reagáljon. Legyünk minden esetben türelmesek a másik féllel szemben. Egy már kialakult konfliktushelyzet esetén az idő segíthet abban, hogy lecsillapodjanak az érzelmek, és a kommunikáció újra a megfelelő mederbe terelődjön.

De a konfliktusmentes kommunikáció szempontjából hasonlóan fontos a konstruktív visszajelzés is. Ha van valami, amivel nem értünk egyet, vagy ha felmerül egy probléma, próbáljuk meg a lehető leghiggadtabb és udvariasabb módon kifejezni azzal kapcsolatos gondolatainkat, ellenérzéseinket. Kerüljük a támadó hangnemet, helyette próbáljuk meg építő jellegű módon megnyilatkozni, még az elsőre kemény diónak tűnő beszélgetésekben, vitás helyzetekben is.

Legyünk nyitottak: találjuk meg a közös nevezőt

A konfliktushelyzeteket általában az eltérő vélemények és különböző értékek okozzák. Az ilyen szituációk elkerülése érdekében érdemes mindig nyitottnak lenünk, meghallgatni az ellentétes álláspontokat és megtalálni azt a közös célt, ami segíthet a konfliktusok elsimításában.

A közös érdekek megtalálása áthidalja a véleménybéli különbségeket és előre mozdítja a párbeszédet, aminek köszönhetően a nézeteltérések is kulturált keretek közt rendezhetővé válnak.

Nem feltétlenül kell félni a konfliktustól

Végezetül fontos megérteni azt, hogy a konfliktushelyzetek természetes velejárói a kommunikációnak. Teljesen természetes az, ha valaki eltérő nézőpontból szemlél egy szituációt és a miénktől eltérő véleményt alkot róla. A konfliktushelyzetek segíthetnek a kapcsolatok mélyítésében és erősítésében is, abban az esetben persze, ha megfelelően kezeljük őket.

A fentebb említett tippek azonban segíthetnek csökkenteni a konfliktushelyzetek gyakoriságát, és képesek lehetnek elősegíteni a harmonikusabb kapcsolatok kialakítását a mindennapi életben.

Ahhoz, hogy megtudd, milyen személyiség vagy, és Te hogyan tudod kezelni a konfliktusaidat, arra nagyszerű megoldást kínál a PersonalGuide önismereti viselkedéselemzése.

Oldalak

Lifestyle
Egészség
Sokan nem is gondolnák, hogy ha a cikkünkben is bemutatott két ételt párosítják egymással, az jelentős súlyvesztéshez is vezethet, legalábbis a szakemberek és egy tanulmány szerint.
Lifestyle
Élesztő a toalettben? Bár elsőre furcsának tűnhet, mindenképp érdemes kipróbálnod ezt a háziasszonyok által gyakran alkalmazott trükköt, ugyanis olyat tapasztalsz majd, amitől garantáltan lemész...
Sztárok
A tavasz közeledtével sokan döntenek úgy, hogy felfrissítik a gardróbjukat, esetleg megváltoztatnak valamit a küllemükön – így tett most Letícia királyné is, aki a minap vadonatúj frizurával jelent...