Koltai Róbert: "Nagyon sajnálom a mai fiatalokat"

A Magic Boys című film október 18-án kerül a hazai mozikba. A film rendezője, Koltai Róbert a történet születéséről, a forgatás kulisszatitkairól és a film sztárjairól mesélt, de sok más téma is szóba került. Beszélgettünk fiatal tehetségekről és unalmas akciófilmekről is.

Hogy született meg a Magic Boys történetének ötlete?

A Magic Boys sok szempontból különleges, nem hasonlítható egyik eddig elkészült filmemhez sem. A filmjeimbe mindig beledolgoztunk olyan elemeket, amik velem történtek meg, vagy valamilyen módon kapcsolódtak hozzám. A Szamba című filmem például amatőr színjátszókról szól, de ugyanígy a Világszám is egy cirkuszi-színházi környezetben játszódik, olyan helyen, ahol otthonosan mozgok. Ezen kívül a Magic Boys az első koprodukciós filmem. Szeged és Budapest mellett Londonban is forgattunk, a történet is magyar-angol, csakúgy, mint a stáb. A Megy a gőzős című filmen dolgoztam együtt Pindroch Csabával és Szabó Győzővel, akik ott is egy párost játszottak, akárcsak a Magic Boys-ban. Pindroch mesélte, hogy arról beszélgettek Győzővel, hogy mennyire jó lenne az Északi-sarkon forgatni valamit. Ebből később Izland lett, és ez adta az alapötletet, annak ellenére, hogy ha valaki megnézi a filmet, nem talál benne se Északi-sarkot, se Izlandot. Ezen kívül van még egy adalék, hogy honnan is származik az ötlet: évekkel ezelőtt Krk szigetén jártam, ahol magyar turisták előtt léptem fel. Az utánam következő szám négy srác chippendale műsora volt. Nem igazán vágytam rá, hogy félig meztelen férfiakat bámuljak, de végül mégis ott ragadtam, mert kíváncsi voltam, korábban soha nem láttam még ilyet. Az volt benne a nagyon érdekes, hogy ez a négy srác tökéletesen érezte, hogy meddig szabad elmenni. Az előadás egyáltalán nem volt ízléstelen, finom humora volt. Másnap a reggelinél összetalálkoztam a fiúkkal, összebarátkoztunk, és kiderült, hogy nagyon szeretik a filmjeimet. Viccből megígértem nekik, hogy ebből a mostani történetből majd egyszer filmet csinálok, de nem gondoltam komolyan, hogy tényleg így lesz. Végül valahogy az Északi- sarkból és ebből a fellépésből megszületett a Magic Boys története.

Röviden összefoglalva miről szól a film?

Két profi magyar chippendale táncos lekési a repülőt, amivel Londonba utaznának. Helyettük érkezik meg a Pindroch Csaba-Szabó Győző páros, teljes outsiderként, akiket Londonban egy kőkemény gengszter vár, őt alakítja Michael Madsen. Természetesen megbuknak mint táncosok, így más dolgokra akarják őket felhasználni, belekeveredik egy kis bűnügyi vonal is a sztoriba. Ennek a kalandos történetnek a születésében nagy szerepe volt Orosz Dénes forgatókönyvírónak, illetve, mivel az Északi-sark helyett végül London lett a végső állomás, a helyismeret miatt szükségünk volt egy angol íróra is: Ivo Marloh csempészte bele az izgalmas krimis elemeket. Szerintem egy igazán kedves és helyes filmet hoztunk össze, nagyon nagy színészekkel. Győző és Csaba mellett Nagy Sanyi, Hujber Feri és Tompos Kátya is játszanak benne, és én is látható vagyok egy kisebb szerepben. Ami a külföldi színészeket illeti, Michael Madsen és Vinnie Jones mindketten profik és méltán világhírűek. Vinnie Jones nagyon jó volt, egy ellenszenves, sötét gengsztert játszik, Michael Madsen pedig egy bájos gengsztert. Vele nagyon közel kerültünk egymáshoz, igazi barát lett, egy esendő, kedves és nagyon nagy színész. Rajtuk kívül még szerepel benne a híres londoni énekesnő, Jamelia is, ő írta a címadó dal szövegét, amit aztán Hrutka Robi zenésített meg.

Milyen a valóságban Vinnie Jones? Ugyanolyan kemény fickó, mint azok a karakterek, akiket a filmjeiben játszik?

Igen, abszolút, nagyon kemény fickó. Elég, ha annyit mondok, hogy válogatott futballista volt, és az ő nevéhez fűződik a futball történelem leggyorsabb kiállítása. Egyik meccsen már a 12. másodpercben piros lapot kapott. De az is magáért beszél, hogy milyen képet tett ki a telefonja hátterének. A képen ő és egy másik marcona férfi ugrik fel fejelni a labdáért, és a másik fickó iszonyatos grimaszt vág. Aztán megmutatta, hogy mi van a képen kicsit lentebb: nem véletlen volt a grimasz, ugyanis teljes erővel elkapta a másik focista férfiasságát. Ez lett a telefonháttere, csak a mihez tartás végett… Tényleg nagyon érdekes volt vele dolgozni. Otthon egy kicsit mindig átírta magának az angol szöveget, és nem igazán akart eltérni attól, amit éjjel leírt. Michael Madsen abszolút együttműködő volt, tele volt szeretettel és kíváncsisággal, sokat segített a partnereinek. Mindig nagyon türelmes volt, akárhányszor is kellett vele felvenni egy jelenetet, öröm volt vele dolgozni.

Ki a film célközönsége?

Bárki, aki jól akarja magát érezni, ahogy ez a többi filmemre is igaz. Remélem, hogy a Magic Boys-t is szeretni fogják majd. Egy igazi kikapcsolódást jelentő, kimondottan szórakoztató, kalandos történet, egy kicsit road movie.

Melyik oldalán jobb állni a kamerának? Rendezni vagy szerepelni?

Mindkettő nagyon jó. Ha filmet rendezek, akkor azt élvezem, mikor száz százalékig a többiekre tudok figyelni és magammal nem kell foglalkoznom. Persze azért azzal sem volt soha nagy baj, ha nekem kellett játszani.

Oldalak

Sztárok
Katalin hercegné elragadó titkot árult el középső gyermekéről, Saroltáról. Mint kiderült, a hercegnőnek van egy hobbija, aminek bármikor, bármilyen körülmények között szívesen hódol.
Sztárok
Szeptember 28-án lett volna 100 éves Kabos László Jászai Mari-díjas színész, komikus, a nevettetés mestere, akit kis Kabosként zárt szívébe a közönség az elmúlt évtizedekben.
Fashion&Beauty
A haj egészsége nemcsak attól függ, hogy mit viszünk be a testünkbe, hanem attól is, hogy milyen gondoskodást nyújtunk hajszálainknak.