Lifestyle

Több tízmillió forintért klónoztatják elhunyt háziállataikat gazdák: az állatvédők szerint etikátlan az eljárás

A texasi ViaGen Pets cég több mint 15 éve fejleszti a klónozási és reprodukciós technológiát, azonban az állatvédő szervezetek kongatják a vészharangot, hogy nem kéne beleszólni az élet rendjébe.

Nehéz elengedni a kisállatainkat

Egy kutya vagy egy cica akár 10-nél több évig is a család fontos tagja, aki folyton szeretettel és melegséggel árasztja el a lakást. Rengeteg közös élmény és erős kötelék alakul ki a kisállatainkkal, azonban sajnos mindig eljön az idő, amikor búcsúzni kell tőlük. Ezt nem mindenki tudja vagy akarja feldolgozni, emiatt egyre növekszik a kereslet arra, hogy kisállatainkat klónozni tudjuk, hogy ne kelljen őket elengedni.

Annak ellenére, hogy a halál végleges, egyes gazdik rendkívüli módon igyekeznek minél több időt tölteni drága kedvencükkel. Bár a klónozási technológiákat az állatvédő szervezetek, például az RSPCA erősen bírálják, az emberek több tízezer dollárt költenek arra, hogy létrehozzák háziállatuk genetikai ikertestvérét.

A ViaGen Pets közleményében ez áll: "Anyavállalatunkat, a TransOva Geneticset állatorvos-tudósok egy kis csoportja indította el, és több mint 30 éve fejleszti az gyakorlatok mögött álló tudományos technológiát. Több ezer egészséges klónozott tehenet és több száz klónozott lovat állítottunk már elő. Ugyanazokat a gyakorlatokat és szakértelmet, amelyek e sikerek hátterében állnak, most a ViaGen Pets révén a kutyák klónozására is kiterjesztjük."

Kutyák esetében 40 000 fontba (kb. 18 millió forint), a macskák esetében pedig 25 000 fontba (kb. 11 millió forint) kerül az eljárás, melynek során egy állatból szerzett szövetminta segítségével létrehozzák az egypetéjű ikertestvérét. A biopszia során szerzett mintát lefagyasztják, amíg a tulajdonos úgy nem dönt, hogy megkezdi a folyamatot. Onnan a szakemberek egy donor petesejt magját olvasztják össze a fagyasztott sejtekkel, hogy embriót hozzanak létre, és azt egy másik állatba ültetik, aki kihordja, majd megszüli.

"A klónozott macska vagy kutya pontosan osztozik a donorállat genetikai azonosságában - ugyanúgy, ahogy a természetben előforduló egypetéjű ikrek is pontosan ugyanazokat a géneket hordozzák. A klónozással "előállított" macskák és kutyák ugyanazokkal a génekkel rendelkeznek, mint a donorállatuk, és a lehető legközelebbi egyezést fogják mutatni vele. Ezt leginkább úgy lehet leírni, mint a később született egypetéjű ikreket. Az új kölyökkutyák és cicák ugyanolyan neműek lesznek, mint a donor, de ahogy a természetben is, lehetnek enyhe fenotípusos eltérések, például a természetes epigenetikai tényezők miatt eltérő jegyek. A környezet valóban kölcsönhatásba lép a genetikával, és számos tulajdonságot, például a személyiséget és a viselkedést befolyásolja" - állítja a cég.

Forrás: Mirror Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Letícia királyné ismét fenséges szettben jelent meg a nyilvánosság előtt: VI. Fülöp spanyol király felesége gyönyörű színű ruhát választott magának, amiben még Katalin hercegnét is lekörözte.
Sztárok
A sussexi herceg egy sajtóper miatt utazott a brit fővárosba. Ha már úgyis arra járt, felvette a kapcsolatot édesapjával, III. Károllyal, a király válasza azonban minden bizonnyal hidegzuhanyként...
Lifestyle
A szakértők szerint érdemes kétszer is meggondolni, hogy kombináljuk-e ezeket a termékeket egymással a hatásosabbnak gondolt végeredmény érdekében.