Bocs, hogy élek: Ezek lehetnek a kisebbségi komplexus kiváltó okai

Igen, ez az, amikor úgy érzed te vagy mások lábtörlője.

Már gyerekkorban elkezdődik

A kisebbségi komplexus általában nem egyik pillanatról a másikra szökik szárba, hanem általában a gyerekkorban alakul ki, ami utána időről-időre előjöhet azoknál, akiket elhanyagoltak gyerekkorukban Illetve abban az esetben is, ha a szülő lenézi, megalázza, esetleg bántalmazza a gyereket, mivel ezeknek hatására jelentéktelennek fogja érezni magát. Ezzel a hamis egóval, önképpel nő fel így felnőtt korára is önbizalomhiányos lesz. Vajon te is kisebbségi komplexustól szenvedsz?

Gyerekkori emlékek és minták

Ahogy említettük, sokszor a gyerekkorban gyökerezik a kisebbségi komplexus, a figyelemhiányos, elhanyagolt gyerekek esetén. De az is eredményezhet felnőttkori kisebbségi komplexust, ha negatív mintát láttak és mondjuk azt tapasztalták, hogy az édesanya el volt nyomva, nem tehetett azt, amit szeretett volna, nem bírt érvényesülni az apa mellett. Emiatt a gyermek azt hiheti, ez a normális, de legalábbis ez vár rá és képes egész életében erre készülni. Arról nem is szólva, ha az anyjának sem sikerült kitörni ebből, neki miért sikerülne?

Onnan is meg lehet ezt közelíteni, hogy sok gyermekben ébred az a gondolat, hogy ők tehetnek arról, hogy a szüleik elválnak vagy rossz a viszonyuk, esetleg az egyik szülő megbetegszik. Ilyenkor hajlamosak arra gondolni, jobb lenne, ha nem is léteznének. Mindennek fényében, hogy látod, hozzájárult a gyerekkorod a kisebbségi komplexusod kialakulásához?

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!