Kisbolygót neveztek el Ady Endréről, Kaszás Attiláról és Hosszú Katinkáról

Tizenhat olyan kisbolygó kapott nevet, melyeket magyar csillagászok fedeztek fel. Ady, Kaszás Attila és Hosszú Katinka mellett Hamvas Béláról és Kaffka Margitról is elneveztek egy-egy égitestet.

A kisbolygók elnevezése nem épp sétagalopp

A kisbolygók elnevezése régi hagyomány. Eszerint a felfedezőt illeti a jog, hogy nevet válasszon a felfedezettjének. Így volt ez kétszáz éve is, amikor Giuseppe Piazzi felfedezte az akkor még bolygónak gondolt Ceres kisbolygót, és így van ez ma is, amikor az elnevezések már régen nem tudnak lépést tartani az automata távcsövek által talált több százezer égitesttel. A hagyomány mégis él, még ha az évek során keményedtek is a feltételek. Eleinte az új kisbolygók a felfedezés után azonnal nevet kaptak, később már meg kellett várni, hogy megsorszámozzák őket, amelynek feltétele pontos pályaszámítás, a biztos azonosítás - olvashatjuk a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) szerdán megjelent közleményében.

Hozzáteszik: sokat változtak a sorszámozás feltételei is, régen két különböző év, aztán legalább négy különböző szembenállás, manapság pedig gyakran 10-12 szembenállás idején készült megfigyelések kellenek ahhoz, hogy egy égitest sorszámot kapjon. Ezt követően tíz év áll a sorszámozáskor megadott felfedező rendelkezésére, hogy nevet találjon a kisbolygónak. Ezek az élet szinte minden területéről kikerülhetnek, csak a politikusokra és katonákra van százéves moratórium.

Magyarország az 1930-as évek végétől egy szűk évtizeden át kisbolygó-nagyhatalomnak számított. Az akkoriban a Svábhegyi Csillagvizsgálóban Kulin György által vezetett keresőprogramot a Szegedi Tudományegyetem és az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont együttműködésében 1997-ben indított kisbolygó-megfigyelési program keretében újították fel. Az azóta felfedezett közel kétezer aszteroida jó részét a Csillagászati Intézet Piszkéstetői Megfigyelő Állomásának 60 cm-es Schmidt-távcsövével találták a csillagda kutatói, valamint az SZTE és az ELTE hallgatói, munkatársai.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nem értél a cikk végére!

Oldalak

  • 1
  • 2