Lifestyle

Kis Sándor a gyermekei békéjéért áldozta életét – Megszólalt a háború magyar hősi halottjának özvegye

A magyar származású hősi halott felesége maga jelentette be a közösségi oldalán, hogy a tengerészként szolgáló Kis Sándor elhunyt az ukrán-orosz háborúban. A hadiözvegy most a Borsnak nyilatkozott.

Rakétatámadás áldozata lett

Meghalt az ukrán-orosz háborúban egy magyar gyökerekkel is rendelkező kárpátaljai katona. A 29 éves Kis Sándor tengerész egy rakéta becsapódása következtében hunyt el. Felesége, Mária a Borsnak elmondta: fontosnak tartja, hogy az egész világ megismerje Sándor történetét, aki tíz éve teljesít szolgálatot az ukrán hadseregben, a terrorellenes alakulat tagjaként. Az orosz megszállás alatt a Krím-félszigeten tartózkodott. „A férjem a hivatásának tekintette a katonaságot. Az életét áldozta a hazáért” – mondta el Mária.

Néhány perccel a rakétatámadás előtt beszéltünk vele. Amikor a robbanás bekövetkezett, próbáltam Sándort telefonon hívni, de nem lehetett. Akkor még azt gondoltam, csak nincs térerő, neki nem eshetett semmi baja” – fogalmazott az özvegy. Az asszonyt viszont nem hagyta nyugodni, hogy a hitvese egy ilyen ütközet után később sem jelentkezik nála, ezért felvette a kapcsolatot a hadsereggel.

Megnézték a halottak nevét tartalmazó listát. Sándor nem szerepelt rajta. Beküldtek a sebesülteket ellátó kórházba. A sürgősségi osztályon nem kezelték a férjemet. Amikor ez kiderült, le kellett mennem a halottasházba. 12 elhunyt feküdt ott, köztük nők is. Megnéztem az élettelen testeket, és felfedeztem köztük Sándorét is. Az arca alig volt felismerhető, de a mellén levő névcímke sértetlen maradt. Így oszlott el minden kétségem. Az én férjem halt meg” – nyilatkozta a lapnak a hadiözvegy.

Mária hisz benne, hogy férje áldozata nem hiábavaló. „Sándor a gyermekei békéjéért áldozta életét. Hiszem, nekem már nincs más feladatom, mint az, hogy megőrizzem az emlékét, és a két kisfiunk álmát megvalósítsam. György és Vaszelij örökké emlékezni fog az édesapjára. Erről gondoskodom.

Büszke vagyok a férjemre! Hiszek a gyermekeim szép jövőjében, a jobb életében, ugyanakkor mérhetetlenül fáj, hogy a fiaink apa nélkül fognak felnőni. A háború tönkretette az életünket, és elvette a hitvesemet” – tette hozzá Mária.

A korábbi Miss Grand Ukraine közösségi oldalain nyilatkozta, hogy akár életét kockáztatva is megvédi nemzetét Vlagyimir Putyin orosz inváziója ellen. Lemond a modellkedésről és csatlakozik a fegyveres ellenálláshoz.

Leadfotó: MTI/AP/Marienko Andrew

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Lifestyle
Egészség
Straub Fanni története inspiráló lehet sok mindenki számára, hogy nem szabad feladni, még akkor sem, ha közben tengernyi negatív kritikát kap az ember.
Sztárok
Egyvalami bizonyos: brit trónörökösnek lenni nem csupán hatalmas felelősséggel, de busás vagyonnal is jár.
Sztárok
A legendás karakterszínész Mads Mikkelsen fia a megszólalásig hasonlít a híres édesapjára, bár Carl Jacobsen nem használja ki ennek az előnyeit, ugyanis nem lett belőle sem színész, sem pedig modell...