Kis kávékalauz
Ha beülünk egy kávézóba és vetünk egy pillantást az itallapra, megesik, hogy több oldalon keresztül csak a hangzatos nevű kávékülönlegességek neveivel szembesülünk. Íme egy kis segítség a bizonytalankodó kávé fanatikusoknak.
Sokan a feketekávéra esküsznek és mereven visszautasítják, hogy akár cukorral, akár tejjel „elrontsák” a forró italt. Azok viszont, akik szívesen kísérleteznek a különböző kávékülönlegességekkel, bizonyára többször is szembesültek már a bőség zavara effektussal.
Ha beülünk egy kávézóba és vetünk egy pillantást az itallapra, megesik, hogy több oldalon keresztül csak a hangzatos nevű kávékülönlegességek neveivel szembesülünk. Olykor elbizonytalanodunk. Mi a különbség például a Caffé Latte és a Latte Macchiato között?
Caffé Americano: Az amerikai kávék európai leszármazottja az egyszerűség híveinek nyerheti el leginkább a tetszését. Gyakorlatilag egy nagy adag, frissen főzött espressoról van szó, forró vízzel felöntve.
Caffé Latte: Az igazi klasszikus. Espresso, gőzölt tej, és a tetején krémes tejhab. Mérete és tápértéke miatt egy komplett uzsonnának is megfelel.
Latte Macchiato: A felhabosított tejet egy magas pohárba töltik, a kávét pedig igen lassan csorgatják a habos tejbe. Így alakulnak ki azok a bizonyos rétegek, amelyek tipikusan a Latte Macchiatora jellemzőek. A tetejére általában fahéjat vagy kakaóport szórnak. Többfajta ízesítésben is kapható, legjellemzőbb a vaníliás és a karamelles.
Cappuccino: Talán ez a legnagyobb kedvenc. Espressoból és gőzölt tejből készül, rengeteg tejhabbal a tetején. Manapság már a legkülönlegesebb ízesítésekben készítik, a fehér csokistól az amarettósig.
Melange: Nagyon hasonlít a Latte Macchiato-hoz. Annyi a különbség, hogy a rétegek aljára mézet tesznek. Ha Bécsben járunk, feltétlenül üljünk le egy kávéra, hiszen az úgynevezett Wiener Melange világhírű.
Ír kávé: Az előmelegített pohárba először cukor kerül, (leggyakrabban barna) majd whisky. Ezután jön csak a kávé, a tetejére pedig a nagy réteg tejszínhab. Jó esetben igazi ír whisky-vel szolgálják fel, füles, talpas hőálló pohárban.