Lifestyle

Kihullik a hajunk a hidegben, ha nem hordunk sapkát - Igaz vagy csak a szülők találták ki?

Bizonyára neked is százszor elmondták a szüleid télen: vegyél sapkát, különben kihullik a hajad. És bár felnőttél, de a hajkoronádat féltve a mai napig fejfedőt húzol a biztonság kedvéért. De valóban van okod a félelemre?

Kényelmes, puha, csinos, és valahol szükségszerű is a sapka viselése télen, ha nem szeretnénk fázni. Azt mondják, a testhőmérsékletünk nagy részét a fejünknél veszítjük el. Valóban így lenne? Nos, a tudósok alapos vizsgálatokat végeztek a témában, és tudod mire jöttek rá? Hogy ez ostobaság.

A sapkaviselési tanács eredetét egy 1970-es amerikai hadsereg túlélési kézikönyvére vezették vissza, amely erősen ajánlotta a fej befedését, ha hideg van, mivel "a testhő 40-45 százaléka" a fejnél vész el. Ez a mítosz az amerikai hadsereg 1950-es években végzett homályos tudományos kísérletének hibás értelmezéséből fakadt. Ezekben a vizsgálatokban az önkéntesek sarkvidéki túlélőruhát viseltek, és csípős hidegnek voltak kitéve. Mivel testüknek az egyetlen fedetlen részük a fejük volt, a hőjük nagy része - nem túl meglepő módon - ott távozott.

Rachel Vreeman és Aaron Carroll, az indianapolisi Indiana Egyetem Egészségpolitikai Központjának munkatársai, akik megcáfolták a hiedelmet azt mondták: „Ha igaz lenne, akkor az emberek ugyanannyira fáznának, ha sapkában, ám nadrág nélkül mennének ki a hidegbe. Nyilvánvaló, hogy ez nem így van”. Amennyiben a kísérletet csak úszónadrágot viselő emberekkel végezték volna, akkor testhőjük legfeljebb 10%-át vesztették volna el a fejükön keresztül – teszik hozzá a tudósok.

Tehát, azt már tudjuk: nem igaz, hogy a hő javarészét a fejünknél veszítjük el. Mi a helyzet azzal, hogy a hideg maga hajhullást okoz?

Kattints a galériára, és megtudod!

1
A hajhullás az egyik leggyakrabban előforduló probléma, amely mind a férfiak, mind a nők számára minden korosztályban tapasztalható. Természetes, hogy naponta 70-100 szálat veszítünk. De nem okolhatjuk érte a hideg időt, amint arra a Healthline is rávilágíit. A fejbőrben lévő szőrtüszők növekedési ciklusokon mennek keresztül, és a hidegebb hőmérséklet hatására a fejbőr "megragadja" a hajszálakat. Ilyenkor pont, hogy kevesebb hajunk hullik ki. Gondolj csak a házi kedvencedre: a macskádnak is dúsabb a bundája télen, nem igaz? Szóval hamis az állítás, miszerint a hideg időjárás fokozza a hajhullást. Ezért ha a hajadat vékonyabbnak érzed, vagy csakugyan hullik a hajad, annak más oka lehet, nem pedig a hideg.
Kattints a további képekért!

Az "összecsíptetett haj” egy szuper szépségtrükk, ami megrövidítheti a reggeli készülődést. Adunk egy másik szuper tippet is, amelynek segítségével szintén dúsabb hatást érhetsz el.

leadkép: unsplash.com

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
A növekedés üteme egy ideig még nem fog változni, sőt 2040-re a 8,5 milliárdos plafont is elérheti a világ népessége, az évszázad végéig azonban fontos változásokkal kell számolni.
Sztárok
A celebritás a Nő a Tét című talkshowjának új adásában arról is szót ejtett, milyen nehézséget jelentett számára végigcsinálni 2009-es, emlékezetes Playboy-fotózását.
Home&Design
Legszívesebben mindegyiket elkészítenénk és naponta cserélgetnénk őket, annyira gyönyörűek!