Kennedy halála előtti utolsó levelét is a szeretőjének írta - fotón az üzenet

JFK szerelmi élete viharos volt. Szerették a nők és viszonozta is az érdeklődésüket - sokszor. Talán nem véletlen, hogy élete utolsó levelét is egy számára kedves hölgynek írta a halála előtt, aki sajnos nem Jackie volt. Az üzenetét végül soha nem küldte el.

Utóirat: szeretlek

1963. november 22. A nap, ami örökre sötét folt marad az Amerikai Egyesült Államok történetében. A Kennedy-gyilkosságot máig számos kérdőjel és rejtély övezi, és ahogy a néhai elnök halálában, úgy életében is titokzatos volt. Köztudott, hogy számos hölgy megfordult JFK ágyában, és időről-időre előkerülnek újabb nevek a szeretői közül. Nemrég például Inga Arvadról, a náci kémnőről írtunk, akihez állítólag a politikus a leginkább kötődött érzelmileg, most pedig egy levélről lesz szó, amelyet John a halála előtt utoljára írt. Az üzenet a The Grunge cikke szerint egy Mary Pinchot Meyer nevű nőnek szólt.

A Per Irish Central 2016-ban árverésre bocsátott egy levelet, amelyet Kennedy írt Mary Pinchot Meyer művésznek, egy családbarátnak, akivel Kennedy - amennyiben lehet hinni a pletykáknak - viszonyt folytatott. JFK 1963-ban írta meg a soha el nem küldött üzenetet, közvetlenül azelőtt, hogy Dallasban megölték volna. Meyer és Kennedy állítólag akkor találkoztak, amikor Kennedy bátyja, Robert eladta a házát a nő egyik barátjának.

MEYER TÚL SOKAT TUDOTT?

Meyert 1964-ben meggyilkolták, ekkor sógora, a Washington Post szerkesztője, Benjamin Bradlee tudomást szerzett a nő naplójáról, amely feltehetően részleteket tartalmazott az elnökkel való kapcsolatáról. Amikor Meyer házába ment, hogy megszerezze a naplót, Janes Angelton, a CIA igazgatója már fűrészelte az ajtó zárjait, hogy bejusson. Meyer volt férje, Cord Meyer maga is a CIA tisztviselője volt. Bradlee elvette a naplót, és annak tartalmát soha nem hozták nyilvánosságra; azt gondolják, hogy átadta a CIA-nak, és végül megsemmisült. Meyer halála továbbra is rejtély, amint arról a Smithsonian Magazine is beszámolt. Kétszer lelőtték, miközben sétált Georgetownban. A fiatalabb elkövetőt röviddel ezután letartóztatták, de bizonyítékok hiányában végül felmentették.

Sem a gyilkos fegyverre, sem Mary Pinchot Meyer gyilkosára nem derült fény soha. A Smithsonian Magazine megjegyzi, Meyer halálakor nem volt köztudott, hogy viszonya van Kennedyvel, sem arról, hogy volt férje titkos akciókat hajtott végre a CIA számára. C. David Heymann író később azt állította, hogy miközben Cord Meyer haldokolt, elmondta Heymannnek, hogy "ugyanazok a férfiak, akik megölték John F. Kennedyt", megölték a feleségét. Egy másik író, Leo Danmore azt állította, hogy Meyert valóban egy profi bűnöző, esetleg a CIA-val kapcsolatban álló ember ölte meg, mert "túl sokat tudott".

AZ ÜZENET TARTALMA

Kennedy Meyerhez írt levelét a Massachusetts-i Boston Rost Auction adta el az Irish Centralon keresztül. Az R. R. aukció ügyvezető alelnöke, Robert Livingston megjegyezte, hogy Kennedy titkára, Evelyn Lincoln Meyert jelölte meg a címzettnek. A levél az R. R. Aukcióra Bob White birtokából érkezett, aki több Kennedy-papírt és tárgyat vásárolt Lincolntól.

A kézzel írott levél részben így hangzott. "Miért nem hagyod el egyszer a külvárost? Gyere és nézz meg - akár a jövő héten a Cape-nél vagy Bostonban, 19-én. Tudom, hogy nem okos, irracionális, és utálhatod - de lehet, hogy imádni fogod." Az aukció során arra számítottak, hogy a levél legalább 30 ezer dollárért eladható. Amint arról a Boston Globe beszámolt, sokkal többet kerestek rajta: 88 970 dollárt ért egy névtelen vevőnek.

SZERETTE ÍRÁSBAN KIFEJEZNI AZ ÉRZÉSEIT

A Just Collecting szerint Kennedy lelkes szerelmes levelek írója volt. A sokért eladott személyes tárgyai között szerepelnek a svéd arisztokratának, Gunilla von Postnak írt szerelmes levelei, akivel közvetlenül a felesége előtt találkozott, és akivel addig találkozgatott a néhai elnök, amíg Jackie-vel első gyermeküket nem várták. Ezek a levelek 2010-ben 115 537 dollárért keltek el. A második világháború alatt Kennedy megismerkedett a fentebb említett Inga Arvad dán újságíróval, a hozzá intézett levelei 2007-ben 144 ezer dollárért keltek el.

Fotók, leadfotó: Wikipédia/Robert L. Knudsen, Profimedia - RedDot; forrás: The Grunge

Oldalak