Lifestyle

Kiszámították a tudósok: ez 2022 legnyomasztóbb napja

Hallottál már valaha a kék hétfőről? A kifejezést 2005-ben alkották meg, és az év legnyomasztóbb, legsötétebb napját jelöli.

Amikor gondok özöne tör ránk

Minden esztendőben vannak olyan napok, melyeken különös, szinte megmagyarázhatatlan enerváltság, lelki-szellemi fáradtság lesz úrrá rajtunk; amikor ijesztően ködösnek, reménytelennek látjuk a jövőt; amikor csőstül törnek ránk a gondok-bajok, és úgy érezzük, egy feneketlen mélységbe zuhanunk, ahonnan nincs kiút. Ezeken a nehézségeken azonban az esetek többségében gyorsan túllendülünk. Lehetséges azonban, hogy van egy olyan nap az esztendő során, amikor szinte mindenkit ledönt a lábáról ez az elemi erejű letargia?

Nos, ha hiszed, ha nem, az év legnyomasztóbb napjának másfél évtizede már külön elnevezése is van. Kék hétfőnek hívják, megalkotója pedig Dr. Cliff Arnall, a Cardiff Egyetem hajdani pszichológusa. A szakember 2005-ben egy különös egyenlet segítségével számította ki, hogy az év mely napján a legborúsabb, a legsötétebb a hangulatunk. Arnall több érzelembefolyásoló tényezőt is számításba vett, de vizsgálódása során arra is kíváncsi volt, melyik az az időszak, amikor az emberek a legtöbb trópusi nyaralást foglalják le.

Természetesen arra jutott, hogy a legtöbben január kellős közepén akarnak kereket oldani, hiszen nincs is nagyszerűbb, mint kiruccanni egy mediterrán hangulatú vakációra, amikor otthon épp dúl a fogvacogtató hideg, de vajon mire jutott végül Arnall? Melyik az esztendő legdepresszívebb napja?

Fotó: 123rf

Lapozz, máris eláruljuk!

Oldalak

Lifestyle
Egészség
Nagyon oda kell figyelned, hogy ne sózzanak rád ilyen fájdalomcsillapítót a patikában. Sokan súlyos mellékhatásokról számoltak be.
Lifestyle
Mivel több mint 200 napja nem volt telitalálatos szelvény, immáron nem kevesebb, mint 6,45 milliárd forint várja a játékosokat - derült ki a Szerencsejáték Zrt. tájékoztatásából.
Egészség
Sokan nem is sejtik, de a konyhájukban ott lapul egy valódi csodaszer, melynek egészségünkre nézve olyan jótékony hatásai és tulajdonságai vannak, melyek csak kevés más fűszerről mondhatók el.