Kedélyjavító tippek a kíméletlen szürkeség ellen

Január vége felé közeledve már elég akut állapotban észlelhetjük magunkon a téli depresszió jeleit, a nappalok rövidek, a napsütéses órák száma egyes heteken a nullához közelít. Reggel az ötödik szundira is nehezen kelünk, hangulatunk sötétségére már nincs is szó. Mi dobhatja fel ilyenkor a kedvedet?

Irigykedve nézzük a természetfilmeket, ahol a kedves mackók elvermelik magukat télire, és gyűlöljük a költöző madarakat, akiknek megadatott, hogy ezt az időszakot melegebb éghajlaton töltsék. Nekünk pedig marad a "korán kelve kinézek az ablakon, hátha van miért felkelni, de látom hogy nincs, és vissza akarok feküdni az ágyba, de legalább egy kanna kávét prezentáljon gyorsan valaki" életérzés. Tippjeink segíthetnek!

Egészséges étkezés
Ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, akkor nemcsak mindennapjaink telnek jobban, de a hangulatunk, és általános közérzetünk is kiegyensúlyozottabb lesz. Az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, a B6-vitamint tartalmazó zöldségek, gyümölcsök, mint például a banán, és a csokoládé, ami köztudottan jó endorfin termelő, mind segíthetnek a hideg és szomorú napok leküzdésében. Egyes kutatások szerint napi két-három csésze kávé vagy mate tea is jótékony hatású.

Séta
A téli hangulatzavarokat a melatonin nevű hormon szintjének megnövekedése okozza, aminek kiváltója a fényhiány. Egész nap a szürkeség uralkodik, csak mesterséges fényhez jutunk, ami pedig egyáltalán nem pótolja a napsütést. Tegyünk hosszú sétákat a szabadban, főleg ha pár percre kiderül az ég, és a sportolást sem szabad elhanyagolni. Az ember ilyenkor sokkal nehezebben veszi rá magát a testmozgásra, de utána határozottan érezzük magunkat.

Móka és kacagás
Klisésnek tűnik, de igaz. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy menj sokat társaságba, barátok közé, kapcsolódj ki. A négy fal egy idő után mindenkinek az agyára megy. Nincs kedvünk kimerészkedni a biztonságos odúnkból, de ha sikerül elindulni, a hóban-fagyban, lerobbant buszokon, és latyakból képződött barikádokon keresztül vezető út végén ott lesz a meleg, a jó társaság, a kedvenc számok, kellemes ital, a nevetésről pedig amúgy is tudjuk, hogy sok mindenre gyógymód. Ráadásul itt a fantasztikus alkalom, hogy házibulikat, társasjátékozós-forralt borozós esteket, és egyéb mulatozásokat rendezzetek egymásnál. Nemhiába tart javában a báli szezon, szükség van a jó kedvre.

Kellemes légkör
Összességében az a lényeg, hogy a hangulatodat megpróbáld fent tartani, pozitívan látni a világot, ahelyett, hogy belesüppedsz a vég nélküli szomorkodásba és önsajnálatba. Vedd magad körül kedvenc tárgyaiddal, öltözködj színesen, tarts kényeztető napokat, végy egy forró fürdőt, rakd be kedvenc zenédet. Próbálj tudatosan több időt fordítani magadra, és a kellő mennyiségű kikapcsolódásra.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!