Só, vaj, sajt, fűszerek - így isszák a kávét a világ különböző pontjain
"Csak egy szimpla kávét kérek!" - mondjuk gyakran, és magyarként ilyenkor legtöbbször egy közepesen erős, sötét pörkölésű presszókávéra gondolunk, amelyet feketén, esetleg kevés tejjel vagy tejszínnel, cukorral vagy anélkül fogyasztunk el. Vendéglátónk nagy valószínűséggel kotyogós kávéfőzővel, esetleg kapszulás vagy automata géppel készíti el nekünk az italt. Egy-két országhatárral arrébb viszont már egészen mást jelent egy hagyományos kávé, nem beszélve a távolabbi országok kedvenc kávéitalairól. Népek kedvenc kávéiból szemezgetünk. (x)
Úgy isszuk, mint az olaszok
A magyar kávéivási szokások leginkább az olaszokéhoz állnak közel. Itáliában a nagyon sötétre pörkölt, erős, gyűszűnyi kávét kedvelik, vagyis az espressót vagy a ristrettót, melyeket azon frissiben, a kávézó pultjánál állva húznak le. Tejet vagy tejhabot kizárólag a reggeli kávéjukba tesznek, ebéd után már egyenesen szentségtörésnek számít cappuccinot rendelni. A kávé mellé felszolgált pohárka vizet pedig a kávé előtt illendő elfogyasztani, hogy felfrissítsük az ízlelőbimbóinkat.
A szomszédos Ausztriában a bécsi kávé a nagy kedvenc, amely közepesen pörkölt feketekávéból, kevés mézből, illetve tejszínhabból áll. Tőlünk délebbre, a balkáni országokban, illetve Törökországban ibrikben, vagyis nyeles fémedényben főzik a kávét cukorral és fűszerekkel vegyítve. Görögország kedvenc kávéitala a frappe, azaz jegeskávé, amely a világszerte elterjedt változatokkal szemben fagyit nem tartalmaz, instant kávéból, tejjel és cukorral készül.
Ahol a legjobban kedvelik
Európa legnagyobb kávéfogyasztói a skandinávok, Svédországban például a kávészünet egyfajta céges rituálé is, amikor a munkatársak pihennek pár percet, az egyszerű fekete „kaffe” mellé pedig süteményeket, leginkább fahéjas csigát esznek. Az egyik legfurcsábbnak tűnő kávézási szokás a finneké, akik a kávéjukba a juustoleipä nevezetű sajtot keverik, de mielőtt ezen megütköznénk, gondoljunk arra, hogy tőlünk nyugatabbra ugyanígy csodálkozik a világ a túrós édességeken, desszerteken. Franciaországban a nem túl erős feketekávét kedvelik magában vagy kevés tejjel, a hagyományos reggeli vajas croissant-jukat a kávéba mártogatva fogyasztják el. Világszerte népszerű az ír kávé is, amelybe whiskey-t és tejszínt kevernek.
Fűszerezés és ízesítés
De nem mindenhol jelent a kávé sűrűre, erősre főzött feketét, Németországban például a híg, papírfilteren átszűrt kávéitalt kedvelik, Észak-Amerikában pedig a forró vízzel hígított presszókávét, az americanot isszák, ami a legenda szerint az amerikai katonák találmánya. A japánok szintén a híg, hidegen csepegtetett kávéra esküsznek. Nem így Vietnámban: a világ második legnagyobb kávétermelő országában, mivel a friss tej sok helyen nem hozzáférhető, rengeteg sűrített tejjel isszák az így desszertnek is beillő feketét, majd egy speciális kanállal ki is kanalazzák a pohár alján maradt szirupot.
Brazíliában, amely a világ legjelentősebb kávétermelő országa, a kávét tejszínnel, fahéjjal és pár csepp rummal készítik. Etiópiában, a kávé őshazájában pedig a kávékészítés komoly, több órán át tartó rituálé, az italba egyebek mellett fűszereket, sót és vajat is kevernek.