Katasztrófák pusztítják el a világot?

Idén október 13-ra esik a természeti katasztrófák elleni védekezés világnapja. 1987 óta minden év október hónap második szerdáján hívják fel a figyelmet arra, hogy bolygónkra vigyázni kell, mert sérülékeny, egymást pedig segíteni kell a bajban, akárhol is történik a katasztrófa. 

Pusztul a világ?

Az elmúlt évtizedben a különböző természeti csapások közel 600 ezer ember halálát okozták szerte a világon. Az ENSZ ezért szükségét érzi annak, hogy létrehozzon egy olyan világot átfogó rendszert, amely képes előre jelezni a hurrikánt, a cunamihoz hasonló szökőárakat, és az egész társadalmakat érintő katasztrófákat, hiszen ha fel tud rá készülni az adott térség, jóval kisebb mértékű lehetne a kár. 2004 volt a harmadik legsúlyosabb év ebből a szempontból, ekkor 719 természeti katasztrófát jelentettek. 

Itthon

Magyarországon az elmúlt években különösen nagy károkat okozott az árvíz, több ezer ember vált otthontalanná, vagy veszítette el családtagjait, egy élet munkáját. A hatalmas viharok házak tetejét tépték le, rongáltak gyakorlatilag lakhatatlanná egész falvakat, és még fel sem ocsúdtunk, máris jött a vörös iszap (ha nevezhetjük természeti katasztrófának), amely talán az árvíznél is nagyobb károkat okozott. 

A leghíresebbek

Látva a közelmúlt eseményeit, az ember óhatatlanul is felfigyel a tényre, hogy egyre több csapás sújtja bolygónkat, melyek ellen nincs eszközünk, nincs módunk hatékonyan védekezni. Az elmúlt két évben különösen pusztító katasztrófák sújtottak szerte a világon. A Katrina hurrikán következtében több mint 1100-an meghaltak, és közel egy millióan maradtak fedél nélkül. A pakisztáni földrengésnek több mint  20 ezer halottja volt, azonban a katasztrófa hullám Európát sem kerülte el. Olyannyira megszaporodtak az árvizek, aszályok, pusztító erdőtüzek, hogy az Európai Unió felkérte az Európai Bizottságot, hogy kutassák fel, ezek okait, és anyagilag támogassák a megelőzéshez szükséges munkálatokat. 

A hülyeség kora

Mi lehet az oka annak, hogy ilyen nagy mértékben növekszik a katasztrófák száma? A Hülyeség kora című film egy olyan képet fest a jövőről, mely szerint bolygónk egy megállíthatatlannak tűnő folyamaton megy keresztül, melynek oka az emberi figyelmetlenség,  és a természetvédelem, természet - tudatosság teljes hiánya. A globális felmelegedés következménye, hogy egyre forróbbak a nyarak, egyre enyhébbek a téli hónapok, az Északi sarkon rohamtempóban olvad a jég. Hatását a hétköznapokban is érezteti, a 2010-es évben a szélsőséges időjárás következményei közel 350 milliárd forintos károkat okoztak csak itt Magyarországon. 

Megmagyarázhatatlan erők?

Nem elhanyagolható tény, hogy a maják a Gergely naptárt megszégyenítő pontossággal rendszerezték a bolygók állását, az időt és a napokat. Az sem egy utolsó információ, hogy ez a naptár 2012-ben véget ér. Mennyire lehet ez hiteles a mai ember számára? Hiszen 2000-ben is világvégét jósoltak, most viszont a természeti katasztrófák egyre növekvő, sűrűsödő sora még a legszkeptikusabbakat is megrémíti. Lehet ennek valóságalapja? A maják (mai napig nem tudjuk, hogyan lehetséges, hiszen még a kereket sem ismerték) olyan pontossággal ismerték a csillagászatot, mint mindent meghatározó erőt, illetve a természet ciklusait, hogy hibátlanul működő naptárrendszert hoztak létre. Az egyik egy belső, spirituális kalendárium, mely a fogantatás pillanatától egészen a halál órájáig tart, ciklikus folyamatokra bontva. Tzolkinnak hívták, és a mai napig alapul szolgál az asztrológiában a személyiségjegyek és az időharmóniák meghatározásának eszközeként. Ezt egészítette ki a 365 napos kalendárium a Haab, amely ugyanúgy névvel és számmal jelöli a hónapokat, akárcsak a mai naptárak. Ez a két kalendárium pontosan 52 évente „összeért”, ekkor a maják felvonultak a hegyekbe imádkozni, mert nem voltak biztosak abban, hogy másnap is felkel majd a nap. 

Miután a Gergely naptárt összeillesztették a maja kalendáriummal, összehangolták a ciklusokat, és azt az eredményt kapták, hogy a maják a világvégét saját számításaik szerint 2012. december 22-re datálták. A jóslat szerint olyan csillagállás lesz ezen a napon, melynek következtében mindent elsöprő természeti folyamatok indulnak be, melyek hatalmas pusztítást végeznek a bolygó teljes felületén, és az emberiség 90%-a végleg elpusztul. Philip Plait tudós szerint azonban, a maja naptárnak nincs vége 2012-ben, csupán egy újabb ciklus veszi kezdetét, amely nagy szellemi változást hoz majd, az ember kilép a materiális világból és átlép a spirituálisba, hogy így kezdje meg az eljövendő ciklust. Ráébred, hogy az idő nem lineáris, hanem ciklikus, és nem a szellemi univerzum része, hanem a fizikaié. 

Mindent összevetve, ha hiszünk a maja jóslatban, ha nem, azt elismerheti minden szkeptikus is, hogy rohamos változásnak indult a világ, valami készülődik, vagy egyszerűen csak most hajtja be a természet azt a pusztítást, amit eddig az ember rajta végzett. Véletlen, vagy vészjósló jel? Nem tudhatja senki biztosan, mindenesetre nem árt olvasni a jelekből, vagy legalább figyelmeztetésnek venni a természet jelzéseit. 

 

Oldalak