Lifestyle

Kisbetű vagy végig nagy? Fogadjunk, hogy te sem tudod hogyan kell helyesen írni az ünnepek neveit

Gyakorta találkozni olyan feliratokkal, ahol csupa nagybetűvel írják a karácsonyi köszöntőket, például: "Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet!" De vajon helyes ez így?

Helyesírási kisokos

Lassan kezdenéd címezgetni a képeslapokat és körbeküldeni a jókívánságokat, de közben bizonytalan vagy, hogy mikor írjuk kis vagy nagybetűvel az ünnepek neveit? Megzavar, hogy a legtöbb idegen nyelvben csupa nagybetűvel láthatóak a karácsonyi köszöntők? Angolul: Merry Christmas!, németül: Frohe Weihnachten!, spanyolul Feliz Navidad! Nem csoda hát, ha dilemmákba ütközöl. Körbejárjuk most az ünnepi helyesírás témakörét, hogy egyszer és mindenkorra pontot tegyünk az ügy végére. Kattints a galériára!

Nagy- vagy kisbetűs? Gyakori hiba a kezdőbetűk nagybetűs írása, ezt azonban semmilyen szabály nem indokolja. Nincs szó tulajdonnévről, tehát az ünnep maga bármilyen különleges, magasztos pillanat is, a nagybetűs írásmódot nem teszi szükségessé. A helyesírási szabályzat 145. pontja alapján tehát kis kezdőbetűvel írjuk az ünnepeket, nevezetes napokat, történelmi eseményeket jelentő szavakat-szókapcsolatokat, így a karácsonyt is. A helyes verzió: Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk! vagy Boldog karácsonyt!
Kattints a további képekért!

Ha megfogadsz néhány apró tanácsot, kétség kívül tiétek lesz a legszebb karácsonyfa idén.

Leadfotó: Unsplash, Forrás

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Egy régiúj hajszíntrend látott napvilágot, amely biztosan megosztó lesz a nők körében. Ha mégis bevállalnád (mert miért ne tennéd), akkor mutatunk néhány képet inspirációként.
Fashion&Beauty
A miniszoknyák nemrégiben újra visszajöttek a divatba. De azt tudtad, hogy korábban a feminizmus egyik jelképe volt ez az ikonikus darab?
Lifestyle
A Nyilasnak ez a nap örömöt és bánatot is hozhat. Napi horoszkóp!