Lifestyle

Itt a tavaszi allergia szezon és vele együtt a kellemetlen tünetek is - megmutatjuk, mit tehetsz ellene

Mindannyian vártuk már a tavaszt, vele együtt a jó időt is, de ez sajnos együtt jár a kellemetlen tüneteket okozó allergiaszezon kezdetével is. A jó hír, hogy van gyógyír: számos házi praktika ismert, mely kicsit könnyebbé teheti az allergiások életét a tavaszi időszakban. időszakban. Azonban a legbiztosabb módszer a folyó orr, viszkető torok és tüsszögés elkerülésére egy megfelelő légtisztító használata.

A tavasz sokaknak nemcsak természet ébredezését, a jó idő beköszöntét jelenti, hanem a kirándulások, kinti programok évszakának kezdetét is. Sajnos ez azonban nem mindenki számára csak a felszabadult időszakot jelenti, sokak már most a különféle allergiák okozta tünetekkel küzdenek. Ilyenek a reggeli tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás vagy épp a könnyezés és kötőhártya-gyulladás. Ezek a valóban kellemetlen jelenségek sokak életét megkeserítik, akár egészen késő őszig is.

Egyes kutatások szerint a magyar lakosság akár 30 százaléka is szenvedhet a pollenallergia változatos tüneteitől, és bár talán a parlagfű allergiáról esik a legtöbb szó, de a lista szinte kifogyhatatlan: a különböző pázsitfű félék, a nyírfa, a kőrisfa, a hársfa is okozhat enyhébb vagy súlyosabb tüneteket az arra érzékenyeknek. De ide sorolhatjuk a tavasszal ugyan nem összeköthető, de mégiscsak allergia szempontból jelentős szálló port is.

A jól bevált házi praktikák is segítenek

  1. Vezessünk allergianaptárat! Hasznos lehet, ha számontartjuk, hogy mikor és hol tapasztaljuk a kellemetlen tüneteket. Ennek segítségével olyan mintázatokra figyelhetünk fel, melyek a jövőben segíthetnek abban, hogy elkerüljük a tünetek rosszabbodását. Például, hogy melyik napszakban tanácsosabb inkább csukva tartani az ablakot vagy éppen bent maradni. Hasznosak a pollennaptárak is, melyek a különböző növények virágzását veszik sorra, napjainkban pedig már léteznek olyan weboldalak és alkalmazások is, melyek segítségével az aktuális pollen koncentrációról szerezhetünk információkat.
  2. Különösen fontos a tisztaság. Pollen szezonban kiemelten fontos, hogy a szokásosnál is jobban ügyeljünk lakásunk tisztaságára. Az apró pollenszemcsék megtapadnak például háziállatunk mancsain és szőrén, így séta után mindenképp tisztítsuk meg ezeket. Szerencsés egy napi gyors „fenntartó” takarítást is bevezetni a rutinunkba, hogy például a szellőztetés során bentre került szemcséket is eltávolítsuk.
  3. Teregessünk inkább bent. A kellemes tavaszi-nyári idő beköszöntével adja magát, hogy végre ne a lakásban, hanem kint a szabadban teregessük ki a kimosott ruhákat. Azonban a nedves ruhákon rengeteg pollen tapadhat meg, melyet aztán beviszünk otthonunkba. Szerencsésebb ilyenkor bent, vagy ha lehetséges szárítógéppel megszárítani a kimosott ruhákat.
  4. Ügyeljünk a ruhákra, lakástextilekre is. A nap során kint viselt ruhánkat hazaérkezést követően szerencsés azonnal lecserélni, hogy ezzel se vigyük be otthonunkba a nap során megtapadt pollenszemcséket. Az ágyneműinket is cseréljük gyakrabban, mert ezen is megtapadhatnak az apró részecskék, melyek szellőztetés során, vagy akár hajunkról, kisállatunk szőréről kerülnek oda.
  5. A hajunkra is figyeljünk. Ne csak az ágyneműinket, hanem a hajunkat is gyakrabban mossuk, ugyanis napközben azon is megragadhat a pollen. Ajánlatos naponta hajat mosni a pollen intenzív időszakokban, így nem visszük be az ágyunkba a kellemetlen tüneteket kiváltó pollenszemcséket és nyugodtabban aludhatunk.

De az igazi fegyver az allergia ellen: egy megfelelő légtisztító

A Dyson légtisztítóit kettős szűrőrendszerrel vértezték fel: a HEPA H13 szűrő magába zárja az akár 0,1 mikron nagyságú részecskék 99,95%-át – beleértve a különböző vírusokat is és az allergiát kiváltó részecskéket. A szűrő aktívszén rétege eltávolítja a szagokat és gázokat, beleértve az illékony szerves vegyületeket és a formaldehidet is, mely például minden ragasztott bútorban megtalálható. A szennyeződések kiszivárgása ellen pedig nem csupán a szűrő rendelkezik teljesen zárt HEPA H13 szabvánnyal, hanem a készülék teljes egésze. Ez biztosítja, hogy ami egyszer a szűrőbe került az ott is marad.

Allergia szezonban a pihentető éjszakai alvás is kihívás lehet, pedig ez kulcsfontosságú a mindennapi jó közérzethez, és ahhoz is, hogy helytálljunk munkahelyünkön és magánéletünkben. A Dyson légtisztító készülékei kimondottan éjszakai móddal is rendelkeznek, így zúgás nélkül képesek tisztítani akár éjszaka is a szoba levegőjét. Ha lakásunkban száraz a levegő, vannak párásításra is alkalmas készülékek is, mely az ultraibolya sugarak segítségével tisztítja meg a párásításra szánt vizet. Az erőteljes légmozgást létrehozó Air Multiplier™ technológia pedig képes úgy megtisztítani az egész szoba levegőjét, hogy enyhíti a tüsszögés és orrfolyás okozta bosszantó allergiás tüneteket.

leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Mivel több mint 200 napja nem volt telitalálatos szelvény, immáron nem kevesebb, mint 6,45 milliárd forint várja a játékosokat - derült ki a Szerencsejáték Zrt. tájékoztatásából.
Egészség
Sokan nem is sejtik, de a konyhájukban ott lapul egy valódi csodaszer, melynek egészségünkre nézve olyan jótékony hatásai és tulajdonságai vannak, melyek csak kevés más fűszerről mondhatók el.
Fashion&Beauty
A L'Oreál Paris nagyköveteként is tevékenykedő amerikai színésznő egy rövid, ám annál hatásosabb videóban vállalkozott a jelképértékű cselekedetre.