Lifestyle

Iránban pszichiátriai kezelésre köteleznek ellenzéki nőket, a szakemberek tiltakoznak a döntés ellen

Iránban több pszichiátriai társaság tiltakozott az ellen, hogy az utóbbi hetekben pszichiátriai kezelésre ítéltek több ellenzékit, köztük ismert színésznőket, akik nem voltak hajlandók nyilvánosan hordani az iszlám fejkendőt (hidzsábot) - jelentette vasárnap a France24 hírtelevízió online kiadása.

Tiltakoznak a szakemberek

Júliusban a bíróság két év felfüggesztett börtönbüntetésre és heti egy kötelező pszichiátriai kezelésre ítélte a 61 éves Afszaneh Bajigán színésznőt, aki egy nyilvános eseményen fejkendő nélkül jelent meg, Instagram-oldalán pedig többször kendő nélküli képet osztott meg magáról.

A Fársz félhivatalos iráni hírügynökség közlése szerint a kezelések célja a népszerű színésznő "családellenes személyiségzavarának" gyógyítása. Ugyancsak júliusban további három, a hidzsáb viselését megtagadó színésznőt diagnosztizáltak különböző mentális betegségekkel, köztük antiszociális személyiségzavarral. Mindeközben a BBC brit hírtelevízió perzsa nyelvű weboldalán azt közölték, hogy a börtönből pszichiátriai intézetbe szállították Számán Jaszint, az Iránban népszerű rappert, aki korábban a kormányellenes tömegtüntetéseket támogatta.
Kattints a további képekért!

Forrás: MTI Fotó: 123rf

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Lifestyle
Sztárok
Seann William Scott az ezredforduló meghatározó tinivígjátéka mellett a Cool túrában, a Végső állomásban, a Jay és Néma Bob visszavágban és Az Amazonas kincsében is feltűnt, viszont valamiért nem...
Lifestyle
A hagyományoknak megfelelően idén is a Herendi Porcelánmanufaktúra készítette el a magyar futam nyertes trófeáit.
Lifestyle
Az időzítés jelentős hatással lehet a szervezet működésére és az általános egészségi állapotra.