7 típusú intelligencia létezik - Te melyik csoportba tartozol? Elárulja, miben vagy igazán jó

A legtöbben azt hiszik, egy ember vagy intelligens vagy nem. Pedig az igazság az, hogy többféle intelligencia létezik, vagyis, ha nem vagy jó matekból, az még nem jelenti azt, hogy a buták közé kell sorolnod magad. A többszörös intelligencia elmélete egy amerikai pszichológustól, Howard Gardnertől származik; olvass tovább a részletekért!

A többszörös intelligencia elmélete

Howard Gardener szerint az intelligencia nem egységes értelmi képesség, ezért 7 egymástól független intelligenciát különböztet meg: nyelvi, logikai-matematikai, téri, zenei, testi-kinesztéziás és kétféle személyes intelligenciát. Többszörös intelligencia elméletét 1983-ban alkotta meg, és ezzel teljesen átformálta a gondolkodást. Te vajon melyik csoportba tartozol? Olvasd el a jellemzéseket, és rájössz, mik az erősségeid!

Nyelvi intelligencia

A nyelvi intelligencia azt jelenti, hogy a birtoklója képes nagyon magas szinten használni a nyelvet. Olyan rejtett kapcsolatokat, lehetőségeket fedez fel a szavak világában, amit mások egyáltalán nem látnak. Ez a fajta intelligencia leginkább írókra, költőkre, újságírókra, motivációs előadókra jellemző; az írás, az olvasás, a mesélés szeretete nagyon erősen él bennük, változatos a szókincsük, remek a beszédkészségük.

Logikai-matematikai intelligencia

A logikai-matematikai intelligencia absztrakt, szimbolikus gondolkodásmódra utal, a rejtett összefüggések elemzésére, a számok világában való tökéletes eligazodásra. Az ilyen emberek szeretik a fejtörőket, logikai feladványokat, érdeklődnek a minták, a kapcsolatok, a kategóriák, a stratégiák, a kísérletek iránt. Ez a fajta intelligencia matematikusok, tudósok, nyomozók világában keresendő.

Fotó: biographywritingservices.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!