A „Tündéri doktornéni”, aki a nap 24 órájában beteg gyermekeken segít

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelöltjével, Horváthné Dr. Tajti Zsanettel beszélgettünk, aki A Leginspirálóbb hétköznapi hős kategória díjának egyik várományosa 2020-ban.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu már korábban is kereste azokat az ösztönző női példaképeket, akik munkássága, teljesítménye például szolgálhat mindenki számára. Idén 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével. A kategóriák 3-3 jelöltjét neves személyekből álló jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2020. március 5-én, a gyönyörű Várkert Bazárban derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, ATV Spirit, Bors

Ismerd meg a jelölteket! – Horváthné Dr. Tajti Zsanett

A Leginspirálóbb hétköznapi hős kategóriájában idén is három nagyszerű nőt jelölt a bizottság, közöttük a 35 éves, szegedi gyermekorvost Horváthné Dr. Tajti Zsanettet, akit az ország csak a „Tündéri doktornéniként” ismer. A fiatal nő a Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek Alapítvány kuratóriumi elnöke, és már kilenc éves kora óta gyermekorvosnak készült. Végül csecsemő- és gyermekgyógyász, majd gyermekintenzív szakorvos lett. A legnépszerűbb közösségi oldalon két évig vezette a „Tündéri doktornéni – online gyermekorvosi rendelő” csoportot, ahol anyukáknak adtak választ gyermekeikkel kapcsolatos szakorvosi kérdésekben. A rengeteg pozitív visszajelzés nyomán végül létrehozta saját weboldalát, a www.tunderidoktorneni.hu oldalt, ahol a szülők a nap 24 órájában hiteles, szakmai információkat kaphatnak gyermekgyógyászati kérdésekben – ez pedig egyedülálló kezdeményezés az országban.

A közelmúltban felkeresett az egyik kollégánk, hogy jelölt lettél a gálán. Mi volt az első gondolatod ezzel kapcsolatban?

Rendkívül meglepődtem, amikor munka közben megkaptam az emailt a megkeresés kapcsán, és egyből megmutattam két-három kollégámnak is, hogy biztos jól értem-e a dolgot. Azóta se nagyon tudom elhinni, hogy jelölt lehetek, ez nagy megtiszteltetés számomra.

Kérdés volt számodra az, hogy elvállald a felkérést?

Mivel már hallottam korábban a rendezvényről, és nagyon jó kezdeményezésnek találom, óriási dolog számomra, hogy én is részese lehetek ennek az egésznek, mivel maximálisan szimpatizálok a gála koncepciójával. Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy nőként inspirálhatok másokat a munkásságommal, és hogy egyáltalán érdemesnek találták a munkámat arra, hogy ezt a nagyobb közönség is megismerje, ugyanis szegedi lányként semmi kötődésem a fővároshoz. A délvidéken pedig semmi csillogás, semmi hírnév, ennek ellenére a Femcafe csapata megtalált, ez pedig tényleg nagy dolog számomra.

Mindig egyértelmű volt az, hogy orvos leszel és gyerekekkel szeretnél foglalkozni?

Igen, én abba a csoportba tartozom, akik már korán elhatározták, mit is kezdenek az életükkel. Kilenc évesen kitaláltam, hogy gyerekorvos szeretnék lenni, és lényegében töretlen volt az odáig vezető út. A vége az lett, hogy gyerekintenzív terápiás szakorvos lettem, tehát a csecsemő- és gyermekgyógyászaton túl még az intenzívterápiás szakvizsgát is elvégeztem, mert mindig is érdekeltek a súlyos, kritikus állapotú gyermekek. Úgy éreztem, hogy ezekben a szituációkban tudok igazán sokat adni nekik, és a gyógyításuk az, ami nekem a legnagyobb örömet okozza és a legnagyobb szakmai kihívást is egyben.

Ha már a kihívásokat említetted, az orvosi pályára általában úgy gondolunk, mint egy megterhelő, megpróbáltatásokkal teli útra. Nem lehet könnyű kikerülni az egyetemről, és találkozni a valósággal. Voltak mélypontjaid, nehézségeid a hivatásod elsajátítása során?

Igen, több ilyen is volt. Nyilván az egyetem után mindenki azt hiszi, hogy övé a világ, és utána hirtelen belecsöppen az első ügyeletébe, találkozik az első komoly rábízott esettel, és rájön, hogy a gyakorlatban még semmit nem tud. Ez az időszak tanítja meg a kezdő orvosokat arra, hogy hogyan viszonyuljon a betegekhez, illetve családtagjaihoz. Utóbbi nálunk egy nagyon sarkalatos pont, hiszen nem csak a gyerekekkel alakítunk ki egy közös hangot, hanem a szülőkkel is. Minden szempontból fontos, hogy megértessük magunkat velük és hatékonyan kommunikálhassunk egymással. Mindemellett pedig orvosként is meg kell tanulni a szakmát, mondhatni elölről. A környezetemnek, a nővéreknek és a felettes orvosoknak én is rengeteget köszönhetek. Nem kevés mélypont volt a karrierem során, amikor elgondolkodtam azon, hogy valóban erre az útra szánt-e engem a sors. Átgondoltam az egészet, és arra jutottam, hogy a kudarcok is egyfajta lehetőségek arra, hogy fejlődjek. Ha pedig ezeket magamra és a javamra tudom formálni, tudok belőlük építkezni, akkor minden olyan eset vagy szituáció az előrejutásomat segíti majd, ami talán nem volt a legtökéletesebb.

Kik azok a személyek a környezetedben, akik példaképként inspirálnak téged arra, hogy kihozd magadból a legtöbbet?

Őszintén szólva engem a gyerekek inspirálnak – nem véletlen, hogy gyerekgyógyász vagyok. Olyan mérhetetlen bölcsességgel és tiszta szívvel látják a dolgokat, hogy minden felnőtt tanulhat tőlük valami újat mindennap. Ezenkívül pedig a szituációk és a megoldatlan dolgok azok, amik engem ösztönöznek, mert nem tudok félbehagyni semmit, amit már elkezdtem vagy beletörődni a félmegoldásokba – addig küzdök, amíg megoldás nem születik. Példaképem pedig a nagymamám volt, ugyanis tőle tanultam a legtöbbet a családról, az elfogadásról, a hitről, illetve a szeretetről.

Nem titkolt célunk, hogy mi is példaképeket mutassunk be másoknak ezzel a gálával. Mit üzennél a fiataloknak, vagy pályájukban, életükben kicsit elveszettebb hölgytársaidnak, hogyan tudják kihozni magukból és hivatásukból a maximumot?

A gyermekem kapcsán fogalmazódott meg bennem először az a gondolat, hogy teljesen mindegy, milyen hivatást választ majd a későbbiekben. Ha valaki megtalálja a számára tökéleteset, és azt szívvel-lélekkel csinálja, akkor biztos, hogy sikeres lesz benne. Talán a többi hölgynek is ezt tudom mondani, hogy merjenek álmodni, találják meg önmagukat, döntsenek, legyenek határozottak és mindvégig álljanak ki magukért!

SZAVAZZ DR. TAJTI ZSANETTRE ITT!

A jelöltek közül az olvasók az online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet a március 5-én, a Femcafe.hu - Inspiráló Nők Estje gálán, a Várkert Bazárban hirdetünk ki.

Leadfotó és fotók: Tajti Zsanett

Oldalak

Szólj hozzá Te is!