Lifestyle

Inspiráló Nők 2022: ,,Az űrtevékenység szerteágazó világa rengeteg izgalmas lehetőséget rejt magában" - Milánkovich Dorottya

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelöltjével, Milánkovich Dorottyával beszélgettünk, aki a leginspirálóbb fiatal tehetség kategória díjának egyik esélyese 2022-ben.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu negyedik éve jutalmazza azokat az ösztönző női példaképeket, akiknek munkássága, teljesítménye és személyisége példaként szolgálhat a közösségek számára. Idén is 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével.

A kategóriák 3-3 jelöltjét a jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2022. október 6-án, a gyönyörű Magyar Zene Házában derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, Bors, Naphíre

Ismerd meg a jelölteket: Milánkovich Dorottya

A leginspirálóbb fiatal tehetség kategóriájában idén is három nagyszerű nőt jelölt a bizottság, köztük a 31 éves Milánkovich Dorottyát, aki űripari projektmanagerként kisműholdas űripari projekteket vezet, valamint a Magyar Asztronautikai Társaságban foglalkozik tudományos ismeretterjesztéssel. A fiatal nő nevéhez fűződik Magyarország legnagyobb kisműholdas projektjének lezárása, emellett az, hogy egy éve üzemel a világűrben a RadCube nevű űreszköz, amelyhez ő is hozzájárult egy nemzetközi együttműködés keretében.

Milyen érzés volt számodra, amikor megtudtad, hogy idén téged is jelöltek az Inspiráló Nők egyik kategóriájában?

Borzasztóan meglepődtem. Éppen a munkahelyemen dolgoztam és alig hittem a szememnek, mikor megláttam, hogy én is jelölt vagyok. Nem számítottam ilyen jelölésre, de szívből örülök annak, hogy a jelölőbizottság érdemesnek találta a munkám arra, hogy megosszák a nagyközönséggel.

Hogyan látod a nők helyzetét a szakmádon belül?

Szerencsére egyre több nő kapcsolódik be a szakmába mérnöki, kutatói vagy gazdasági vonalon, de sajnos még így is meglehetősen alulreprezentáltak a nők az űrszegmensben – világszerte és Magyarországon is. Az ENSZ tavalyi jelentése szerint a nemzetközi űriparban foglalkoztatott nők száma a munkaerő mindössze 20-22 százalékát teszi ki.

Mi inspirált arra, hogy ezt a pályát válaszd?

Alapvetően a természettudományok szeretete és a kíváncsiság, valamint az űr iránti érdeklődés inspirált. Az űrtevékenység szerteágazó világa rengeteg érdekes és izgalmas lehetőséget rejt magában.

Mit javasolnál azoknak a nőknek, akik még keresik önmagukat?

Soha ne adják fel! Minél mélyebben ismerjék meg önmagukat, és legfőképp legyenek kíváncsiak és nyitottak! Bátran próbáljanak ki mindent, amiben fantáziát látnak.

Vannak olyan nők az életedben, akikre felnézel, mint példaképek?

Általánosságban azok a nők vannak rám nagy hatással a mindennapjaimban, akik meg merik mutatni az eredményeiket és a közösségi médiában vagy különböző rendezvényeken megosztják a nyilvánossággal a véleményüket és azt, amin mindent beleadva dolgoznak. Inspirál továbbá az is, amikor valaki oktatói, mentori vagy önkéntes tevékenységgel próbálja előre lendíteni azokat az ügyeket, amikért küzd, és amiket fontosnak tart. Ilyen például egy asztrofizikus barátnőm, Kis-Tóth Ági is, aki mind a munkájával, mind a személyiségével nagyon inspirál. Emellett Rania Toukebri tunéziai űrmérnök szakmai tevékenysége és közvetlensége is motiváló számomra.

SZAVAZZ Milánkovich Dorottyára ITT!

A jelöltek közül az olvasók online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet október 6-án, a Femcafe.hu - Inspiráló Nők Estje gálán, a Magyar Zene Házában hirdetünk ki.

Leadfotó: Femcafe

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Sanna Marint általában hivatalos, elegáns és visszafogott szettekben láthatjuk csak munkájából és pozíciójából kifolyólag, most azonban fehér estélyit öltött magára, amiben úgy tündökölt, akár egy...
Utazás
Lehet, hogy korábban már találkoztál ezzel a bejegyzéssel, azonban számos platformon újra megosztották azt a két képet, ami 35 év különbséggel készült.