Illatos lakás mesterséges légfrissítők nélkül

Egy lakás levegője nem csak a benne keletkező rossz szagok miatt lesz kellemetlen, a hűvös idő miatt a szellőztetések egyre ritkábbá és gyorsabb lefolyásúvá válnak. Mutatunk néhány tippet, hogy mivel teheted illatosabbá otthonodat, ráadásul mesterséges adalékanyagok nélkül.

Szuper szagfogó - a kamilla
A cigarettafüst, az ételszag és a háziállatok inkább csak szagosítják a lakásodat, ezeket a makacs szagokat nem elég elnyomni egy jó illattal. Természetesen az alapos szellőztetés a legjobb megoldás ilyen esetekben, ezt mi is belátjuk, ám vannak olyan anyagok, amelyek magukba szívják a rossz szagokat.

A kamilla is ilyen, a szagok megfogásához szerezz be szárított kamillavirágzatot (de nyáron akár magad is leszáríthatod a virágokat), és csomagold be őket tiszta vászonzsákokba. Ha a csomagokat színes szalagokkal kötöd meg, akár a lakásodat is díszítheted a kis, illatos zsákokkal. Kis vászontasakok híján töltheted a kamillavirágokat kiselejtezett harisnyákba is, de ez esetben jobb a csomagokat elrejteni a kíváncsi szemek elől.

Párologtatás illóolajokkal
A pislákoló mécsesek hangulatossá teszik a környezetet, bárhova is helyezed őket. Szerezz be egy párologtatót és töltsd fel vízzel, a vízbe elég két-három csepp olajat tenni, még akkor is, ha ez kevésnek tűnik. Az illóolajokat ha túladagolod, akkor egy idő után fojtogatóvá válnak és fejfájást is okozhatnak.
Ha nem szeretnél tüzeskedni, akkor jó választás a konvektorra, vagy radiátorra akasztható párologtató, ahogy beindul a fűtés már kellemes illat árasztja el a lakást.

Kezdő illóolaj használóknak ajánljuk a vaníliát, a mentát és a citrusos olajokat. Ha merészebb vagy, akkor kísérletezz az illatpárosításokkal: a menta jól keverhető citrommal, a vanília fahéjjal vagy kardamommal - a lényeg, hogy hagyatkozz az orrodra bátran.

Asztaldíszek és függők fűszerekből
Főzés közben imádod a fűszerek illatát, szereted kombinálni az ízeket és illatokat? Ez esetben készíts fűszerekből illatos füzéreket vagy díszeket, isteni illatot varázsolhatsz velük bárhová. Tölts meg egy tálat apró kövekkel, vagy termésekkel, és szúrj közéjük félbe vágott vanília rudakat, a tetején pedig rendezz el pár szem csillagánizst, ha szeretnéd még különlegesebbé tenni az illatorgiát, akkor egészben lévő fahéjjal fejeld meg a kreációt.

Ugyanezeket az alapanyagokat fel is fűzheted, nagyon mutatós, ha vászonból készült szíveket, vagy bármilyen neked tetsző formát is fűzöl közéjük. Az illatfüggők jó kiegészítője lehet a szárított narancs karika, mind illatban mind látványban tökéletesen passzol.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!