Meghiúsult jóslatok a világvégéről

A világvége mindig is foglalkoztatta az embereket, így nem meglepő, hogy számos elmélet és teória született már a múltban is az apokalipszissel kapcsolatban. Lássuk a leghíresebb be nem teljesült jóslatokat!

Krisztus után
Máté evangéliuma szerint a végítéletnek az utolsó apostol halála előtt kellett volna bekövetkeznie. "Bizony mondom nektek: az itt állók közül némelyek nem halnak meg, amíg nem látják az Emberfiát, amint eljön országában."

Még 23 év - 992.
960-ban Thüringiai Bernát, az ismert tudós okozott Európa szerte nagy ijedelmet azzal, hogy bejelentette, számításai szerint a világ már csak 23 évig fog létezni.

Az apokrifok szerint - 999. december 31.
A bibliai apokrifok szerint az Utolsó Ítélet 1000 évvel Jézus Krisztus születése után fog bekövetkezni.

Újabb jóslat - 1033.
A 999. évi meghiúsult jóslat ürügyén sok olyan elméletet született, miszerint az 1000 évet Krisztus halálától és nem a születésétől kell számítani.

A Mérleg jegye - 1186. szeptember
1179-ben Juan de Toledo asztrológus bejelentette, hogy a világnak akkor lesz vége, amikor minden bolygó a Mérleg csillagképben fog tartózkodni, ám a szeptemberben bekövetkező együttállás során nem pusztult el a világ.

A Szentlélek kora - 1260.
Joaquim de Flore szerint a Föld története három fő korszakra bontható. Az Apa és a Fiú korszaka után a Szentlélek kora következik, ám ez sajnos együtt jár a bolygó pusztulásával.

Az első özönvíz jóslat - 1524. február 1.
1523 júniusában brit asztrológusok megjósolták, hogy a vég egy óriási londoni árvízzel kezdődik. Több mint 20 ezer ember menekült el otthonából, sőt világszerte bárkaépítésbe kezdtek az emberek.

Fekete kenyér - 1532.
Frederick Nausea bécsi püspök kijelentette, hogy nagy katasztrófa közeledik, amikor több különös és megmagyarázhatatlan eseményekről kapott bejelentést. Többen láttak ebben az időszakban üstökösöket, sőt egyes vidékeken a kenyér is megfeketedett.

Matematikai számítások - 1533. október
Michael Stiffel matematikus és bibliakutató a Jelenések Könyvének tudományos vizsgálatából kiszámolta a Végítélet szerinte pontos dátumát.

Lángok és szrönyek - 1533.
Melchior Hoffman anabaptista az új Jeruzsálemnek kikiáltott Strasbourgban jelentette be, hogy 1533-ban a világot az Enoch és Elias nevű két szörny szájából kitörő lángok fogják elpusztítani.

Vészjósló eredmények - 1537.
Pierre Turrel asztrológus jóslatait halála után hozták nyilvánosságra, melyben négy különböző számítási módszert alkalmazott, hogy kiszámítsa az apokalipszis időpontját.

Napfogyatkozás - 1572.
A Britanniában bekövetkező teljes napfogyatkozás miatt meglehetősen nagy pánik alakult ki, de semmi rendkívüli nem történt.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!