Lifestyle

Így káromkodnak jelnyelven - fotók

A jelnyelv sokkal bonyolultabb, mint gondolnánk, de manapság, az internetnek köszönhetően bármikor elsajátíthatunk egy-két könnyebb jelet... akár káromkodásokat is.

A hallássérültek világnapja

A Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján 1958 óta minden év szeptember utolsó vasárnapján tartják a Hallássérültek világnapját. A nap célja, hogy felhívják a társadalom és a döntéshozó szervek figyelmét a siketek és a nagyothallók sajátos kommunikációs problémáira, melynek következtében életminőségi hátrányba kerülnek.
A siket emberek nyelvi és kulturális kisebbségnek tekintik magukat, ezért törekszenek szervezeteik arra, hogy a siket embereknek ugyanolyan jogaik legyenek, mint a többi állampolgárnak. Magyarországon a lakosság csaknem tíz százaléka, azaz majdnem egymillió ember él valamilyen fokú halláskárosodással, közülük mintegy hatvanezer siket, s háromszázezer a súlyosan nagyothalló.

jelnyelv siketek hallássérült nő gyerek anya

Jelnyelv

A jelnyelvet főként, de nem kizárólag a hallássérültek használják, elsajátítása egyáltalán nem egyszerű. A mimikára, a gesztikulációra, a testtartásra és a jelek pontos kivitelezésére is figyelni kell. Ma már az internetnek hála egy-egy jelet akármikor elsajátíthat az, aki érdeklődik a jelelés iránt, és persze nemcsak szép szavakat tanulhatunk, de káromkodást is.Természetesen azt hozzá kell tenni, hogy a tévhitekkel ellentétben a jelnyelv nem nemzetközi, tehát minden országnak sajátos nyelvezete alakult ki, bár vannak hasonló jelek. Az alábbiak angol nyelven láthatók.

Kattints a galériára!

Baromság, hülyeség
Kattints a további képekért!

Nehézségeid vannak, vagy csak kíváncsi vagy, mit tartogat számodra a jövő? Karmád mindenre választ ad.

Fotók: 123rr.com Forrás: life.hu

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Lifestyle
Home&Design
Nálad sincs légkondi a lakásban? Ne csüggedj, néhány ügyes trükkel gond nélkül lehűtheted a lakást a legnagyobb melegben is.
Utazás
Sokak számára a nyári szabadság utazásról, feltöltődésről szól. Egy friss kutatás felmérte, hogyan készülünk mi magyarok a nyaralásra, mennyire vagyunk elővigyázatosak és milyen stratégiákkal...
Lifestyle
Igazi kánikulai meleg van, de a kemény viharok sok helyen meg fogják cibálni a forróság bajszát. A gond csak, hogy jégesőre is számítani kell.