Összeszedtük a legostobább magyar keresztneveket - Szavazz, melyik anyakönyvezhető

Hol vannak már azok az idők, amikor a nők között az Anna, az Erzsébet és a Mária, míg a férfiaknál a László, a József és az István voltak a slágernevek? Bár a Lilik, Hannák, Bencék és Dávidok tömeges megjelenése üde színfolt volt a magyar utónevek palettáján, úgy néz ki, ez nem volt elég és egyre meghökkentőbb keresztnevek ütötték fel a fejüket.

A lehetőségek hazája

Magyarországon 1894-ben vezették be az állami anyakönyvezés intézményét, vagyis innentől fogva volt törvényileg szabályozva a választható utónevek listája. A kezdetekben a törvény csupán arra tért ki, hogy a választott neveket magyar nyelven, illetve alakban kell bejegyezni, később azonban azt is szabályozták, hogy egy gyermeknek hány utónév adható (legfeljebb kettő).

A törvény azóta sokat változott, az évek során egyre rugalmasabb lett. Amennyiben szülőként úgy döntünk, hogy az aktuálisan anyakönyvezhető utónevek listájából nem találunk kedvünkre valót születendő gyermekünk számára, egy, az MTA Nyelvtudományi Intézete felé írásban beadott kérvényben igényelhetjük az általunk választott keresztnév anyakönyveztetését, ezzel pedig az ominózus név felkerül a mindenkori listára (vagyis mások is szabadon használhatják). A rendszer az évek során egyre rugalmasabb lett – mostanra összesen 4334 keresztnév közül választhatunk (és a lista folyamatosan bővül).

A lista meglepő, már-már zavarba ejtő. Te felismernéd, hogy aktuálisan mely keresztnevek anyakönyvezhetők Magyarországon és melyek azok, amelyek egyelőre csak vágyálmok? Teszteld magad és tölts ki kvízünket!

Oldalak