Káosz helyett önfeledt szórakozás – Így éld túl az esküvőszezont kisgyerekkel

Ha mostanában esküvőre vagy hivatalos a családoddal együtt, lehet, hogy még bele se gondoltál – vagy éppen túl sokszor is –, hogyan fogod felkészíteni a gyermekedet arra, hogy ott bizony viselkedni kell. Talán már az is megfordult a fejedben, hogy inkább szerzel egy jó bébiszittert, de a jó hír az, hogy van rá mód, hogy gyermeked nem csak hogy kibírja az estét, de még jól is érezze magát.

Nézd egy kicsit az ő szemszögéből

Egy kisgyerek számára egy esküvő – vagy bármilyen felnőtt rendezvény – alapvetően sokkal megterhelőbb, mint gondolnád. Felborul a napirendje, számos kötelező programon kell részt vennie és olyan szabálykövető magatartást várnak el tőle a szülei, amelyek életkori sajátosságai miatt hatalmas kihívást jelentenek. B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu szerint azonban, ha egy gyermek a hétköznapokban is jól van, fel van töltődve testileg, lelkileg és szellemileg is, az esküvőn is néhány egyszerű praktikával jól tudja magát érezni.

Hagyd, hogy megélje az élményt

Legyen szó három év alatti, vagy óvodás korú gyermekről, a legfontosabb az, hogy összehasonlítsuk a délutáni napirendjét az esküvő menetrendjével. A kulcs ugyanis abban van, hogy biztosítsuk számára az alvási lehetőséget akár otthon, akár a babakocsiban, akár hordozókendőben. Ha ugyanis a pihenést nem tudjuk számára garantálni, egész nap nyűgös, fáradt lesz – magyarázza a Montessori pedagógus.

A szakértő szerint a gyermekek alapszükségleteit ki kell elégíteni ahhoz, hogy együttműködő legyen az esküvői forgatagban is. Így fontos, hogy mindig legyen nálunk egy kis harapni való, egy kulacs víz, meg kell tudnunk oldani a mosdóhasználat-kérdését is és lehetőséget kell teremtenünk a mozgásra két kötelező, nyugalmat és figyelmet kívánó program között.

Alapvetően egy esküvőre nem viszünk magunkkal játékot, hiszen a cél az, hogy a gyermek ott érezze jól magát, ráhangolódjon az eseményekre és ott foglalja el magát. Ehhez pedig arra van szükség, hogy folyamatosan előrevetítsük számára azt, hogy mi fog történni. Ezt pedig már az esküvő előtti napokban megkezdhetjük.

Érdekel 10 tipp a gyermek esküvőre hangolásához? Lapozz a következő oldalra

esküvő szezon kisgyermekkel

Oldalak

  • 1
  • 2