Lifestyle

Te is érezted már, hogy rövidebbnek tűnik a hazaút, mint az odaút? Ez az oka a furcsa jelenségnek

Íme a tudományos magyarázat a különös jelenségre, amit biztosan te is tapasztaltál már.

Rohanó vagy éppen ólomlábakon járó idő

Biztosan te is érzékelted már, hogy egészen máshogy telik az idő, miközben épp úton vagy a cél felé, legyen szó például egy vakációról, valamint mikor hazafelé tartasz onnan. Előbbi esetében az idő múlását sokkal lassabbnak érzékeljük, azonban sokszor úgy tűnhet, mintha a visszaút fele annyi idő lenne, sokkal gyorsabban eltelik, mintha csak elrepült volna az a pár perc, óra. Az érzést szinte mindenki ismeri, ezt nevezik a szakértők és pszichológusok visszaút-effektusnak – a tudománynak pedig válasza is van arra, mi ez pontosan.

A visszaút-effektus tapasztalásakor az odaút mindig örökkévalóságnak tűnik, a visszaút pedig olyan, mintha csak egy szempillantás lett volna – pedig mindkét esetben ugyanazon az útvonalon haladunk, ugyanazzal a járművel, és ha lemérjük az időt láthatjuk, hogy szinte másodpercre pontosan ugyanannyi idő telt el mindkét esetben. A visszaút-effektus a szubjektív időérzékeléshez kapcsolódik, ennek köszönhető a fura, összezavaró érzés: hangulatunk, környezetünk könnyen befolyásolhatja az időérzékelésünket. Ha egy kellemes dologra készülünk és érkezünk, például egy külföldi vakációra vagy egy régen várt találkozásra, ami miatt izgatottak vagyunk, akkor egészen másként hat egy vagy két óra, mintha egy számunkra megerőltető vagy kevésbé kellemes dolgot csinálunk, például egy tanórán ülünk – utóbbi esetben úgy érezzük, az idő szinte megállt, egyszerűen nem telik.

Lapozz a részletekért!

Oldalak

Video Inspiráló pillanatok Anya jól van(?) konferenciánkról
Lifestyle
Sztárok
A rajongók közül már mindenki tudja, hogy Céline Dion súlyos betegségben szenved. Az énekesnő most közölte a nyilvánossággal, mire lehet számítani a jövőben.
Lifestyle
Van bőven jogszabály, amiről ha későn értesülünk, akkor elég borsos büntetésbe szaladhatunk bele. Ezt a Közterület Felügyelet figyeli, hogy betartjuk-e.
Utazás
Június 16-án este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni az égen – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-...