Lifestyle

A válság miatt 2023 elején bezárhat a magyar szállodák egynegyede

Baldauf Csaba, a szállodaszövetség elnöke az ATV Híradójának azt mondta: a hazai szállodák 20-25%-a tervezi, hogy 2023 elején ideiglenesen bezárja kapuit az egekbe szökő energiaköltségek miatt.

Óriási érvágást jelenthet az iparnak

A magyar szállodák mintegy 20-25%-a tervezi, hogy az egekbe szökő energiaköltségek miatt ideiglenesen bezárja kapuit 2023 elején - nyilatkozta az ATV Híradójának Baldauf Csaba, a szállodaszövetség elnöke.

A szolgáltatók fixáras, határozatlan idejű szerződéseket mondanak fel, helyette pedig a spotáras konstrukciót, vagyis a napi áramvásárlást ajánlják fel. Bali Gábor független energiapiaci szakértő úgy fogalmazott: sokféle szerződés van, a szolgáltatók is kényszerhelyzetben vannak. Hozzátette: a szerződések egy részében a kereskedő jogosult árat módosítani.

„Ez nem jelent alapvetően szerződésszegést, ez egy szerződés szerinti teljesítés, azzal a jogával él a kereskedő, ami a szerződésben általában benne szokott lenni, hogy bizonyos feltételek mellett ezt a szerződést fel tudja mondani. Ugyanilyen joga van természetesen a felhasználónak is” - mondta Bali.

A szállodák szintén elesnek a fixáras áramszerződésektől. A szállodaszövetség elnöke azt ATV-nek azt mondta, az ágazat 60-70%-a térhet át napi vételezésre. A fogyasztás egy részét viszont előre kell kifizetni. Ez, illetve az egyéb költségek komoly veszteséget jelenthetnek az iparnak.

Fotó: 123rf

Lapozz, rögtön folytatjuk!

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Futótűzként terjed a közösségi oldalakon egy feladvány - azt állítják, aki képes megoldani, az nagy valószínűséggel pszichopata.
Lifestyle
Mindenkivel előfordult már, hogy majd összeestünk az éhségtől, és beszaladtunk az első gyorsétterembe, ami az utunkba került. Ilyenkor általában szószt is kérünk a krumplihoz vagy csirkefalatokhoz.
Lifestyle
Szerencsés fejezet veszi kezdetét a Vízöntő életben. Napi horoszkóp!