Ez lesz a jövő: 2025 után egyre inkább lemondunk majd a húsfogyasztásról

A növényi alternatívák elterjedése visszaszorítja majd az állati eredetűeket a nyugati világban. Mik ennek az okai és következményei?

Pár évig még több húst eszünk majd, aztán egyre kevesebbet

Egy frissen készült tanulmány eredményei kimutatták, hogy Európában és Észak-Amerikában 2025-ben csúcsra jut majd a húsfogyasztás, utána azonban folyamatosan csökkeni fog – olvasható a Forbes cikkében. Ennek okai többrétűek: egyrészt a növényi eredetű, drágább húspótlók ára a becslések alapján 2023-ban már az állati eredetű termékek szintjére fog csökkeni, és ezek a termékek is változatosabbak lesznek.

A tanulmány azt jósolja, 2035-re a most fogyasztott húsos vagy állati eredetű ételek 90 százalékának – legyen az pizza, szusi vagy pörkölt – meglesznek a reális alternatívái. Elég csak a már létező mesterséges „húsokra” gondolni, mint például a Beyond Meat vagy az Impossible Burger által készített kifejezetten húsra hasonlító, növényi eredetű termékek, amelyek már felkeltették a nagybefektetők érdeklődését is.

A tanulmány a húshelyettesítőkre nézve kifejezetten optimista becsléseit arra is alapozza, hogy világszerte egyre többen fogyasztanak növényi eredetű termékeket. Ennek okai szintén szerteágazók: van, aki egészségesebb életmódot szeretne követni, mások állatjogi megfontolásokat vagy környezetvédelmiket vesznek figyelembe. Az állati eredetű termékek alternatívájának piaca így legalább 290 milliárd dollárt tesz majd ki 2035-ben a cégek szerint.

Sokan azt gondolják, az alternatív fehérjeforrásokról beszélni túl futurisztikus, holott a legtöbben csak nem látják, hogy már most is elértük a pontot, amikortól a hagyományos húsok fogyasztása – a történelem során először – csökkeni fog. Az elmozdulás az ilyen alternatívák felé jelentős következményekkel jár” – mondta a BCG mezőgazdasági ügyekért felelős vezetője, Decker Walker. A szakember azt mondja, a feldolgozott húsokra hasonlító növényi termékek előállítása már így sem okoz gondot. Ellenben ha nem darálthúst vagy hamburgerpogácsát próbálnak reprodukálni, hanem például steaket, akkor még akadnak problémák.

Még nincs vége, lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2