Hómókusok, trabantok és Buddha - Peter Weiler kiállításának megnyitóján jártunk

November 7-én csütörtökön került sor Peter Weiler legújabb, "After-Work" című kiállításának ünnepélyes és felettébb jó hangulatú megnyitójára a Buddha-Bar Hotelben. Fantasztikus pop artos képek, ízletes harapnivalók, finom borok és fülbemászó élő muzsika dobta fel az estét, ahol nagyon jól éreztük magunkat.

Peter Weilert először íróként ismertem meg évekkel ezelőtt, 2008-ban jelent meg ugyanis kiváló krimije A Márai-véletlen címmel az Athenaeum Könyvkiadó gondozásában, amiről 2009-ben írtam is egy ajánlót a Líra Könyvklub magazin számára.

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!

Akkor még nem tudtam, hogy személyében nem csak hazánk egyik ismert és elismert fiatal üzletemberét (például ő a Habostorta.hu ügyvezető igazgatója), hanem napjaink egyik nagyszerű képzőművészét is tisztelhetjük, akinek az elmúlt évek során olyan rangos helyeken volt már kiállítása, mint a Blitz Galéria, az Ernst Múzeum Dorottya Galéria, a Tranzit vagy a Doboz.

A képek véglegesen itt maradnak

Ezért aztán kifejezetten nagy érdeklődéssel és izgalommal vártam legújabb kiállítását, amelynek a Klotild Palotában lévő Buddha-Bar Hotel Siddharta Café nevet viselő étterme adott otthont. Mint később kiderült, képei nem csak a kiállítás idejére kerültek a gyönyörű kávézó és étterem falára, hanem véglegesen ez a hely nyújt majd nekik menedéket a fővárosi forgatagban.

Megérkezésünk pillanatában azzal kellett szembesülnünk, hogy rengetegen eljöttek a megnyitóra, aminek tényleg csak örülni lehet, hiszen a kulturális rendezvények elsősorban nem arról nevezetesek, hogy tömegek tolonganak rajtuk, de annyian, hogy lépni is alig lehet.

Finom étkek és ízletes borok

A szervező házigazdák alaposan kitettek magukért, vendégszeretetből ugyanis nem volt hiány, a pincérek finomabbnál finomabb étkeket és borokat kínálgattak nekünk, nem sokkal később pedig kezdetét vette maga a megnyitó, mely során Peter Weiler régi jó barátja, Nyáry Krisztián irodalomtörténész-esztéta méltatta a művészt és a kiállítás képeit.

Az "Így szerettek ők 1-2" méltán sikeres könyvek szerzője Platónnal kezdett, akinek éppen aznap volt a születésnapja, de ötletes beszédében kitért régóta tartó barátságukra (vajon milyenek lehettek azok a hómókusok, amiket egyszer együtt láttak) és a pop art stílusú alkotások sajátos hangulatára is.

Ezeknek a képeknek a központi témája ugyanis a pihenés, amire egy nehéz nap és sok munka után kerül sor, ezért is lett a kiállítás címe After-Work. A színes és erőteljes képeken nem csak a megnyugtató érzés és az intelligencia, de a humor és az irónia is tetten érhető, szóval érdemes őket megnézni a művész honlapján is.

Nyáry Krisztián megnyitó beszéde után egy tombolasorsolás következett, ahol egy városnéző kocsikázást sorsoltak ki, méghozzá nem is akármilyen járműben: a két képen is feltűnő kék Trabantban!

Az est zárásaként egy lemezlovas és egy szaxofonos örvendeztett meg bennünket hangulatos háttérzenével, miközben mi elégedetten sürögtünk-forogtunk a vendégek között Peter Weiler képeit csodálva.

Fotók: femcafe.hu

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!