Lifestyle

Menny és pokol között: Hieronymus Bosch rejtélyes világa

A Szépművészeti Múzeum valaha volt legerősebb kiállítási programja az idei, aminek fontos pontja az áprilisban nyíló, Hieronymus Bosch munkásságát bemutató tárlat, ami évtizedes távlatban is a világ legjelentősebb Bosch-kiállításai közé sorolható. A tárlat mintegy 90 műalkotást vonultat fel, köztük 11 saját kezű Bosch-festményt, ami a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét teszi ki.

Bosch-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

Ahogyan arról korábban a Femcafe.hu-n is beszámoltunk, nagyon izgalmasnak ígérkezik a 2022-es év a Szépművészeti Múzeumban, ugyanis európai viszonylatban is kiemelkedő kiállítási programmal várják a látogatókat. Az egyik legizgalmasabb kiállítás minden bizonnyal a Hieronymus Bosch munkásságát bemutató tárlat lesz, amely nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása lesz Bosch műveiből és művészetéről, de a teljes nemzetközi múzeumi világot tekintve is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlatának ígérkezik. A németalföldi festő, a művészettörténet talán legtöbbet vitatott és legtöbbféleképpen értelmezett alakjának festményei és rajzai mellett az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók lesznek.

Hieronymus Bosch egyedülálló művészete a mester halála után több mint ötszáz év elteltével is számos megoldatlan rejtélyt tartogat számunkra – olvasható a múzeum hivatalos ismertetőjében. A múzeum a gondosan válogatott közel kilencven műalkotással – köztük tizenegy saját kezű festménnyel, ami a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét teszi ki – kívánja bemutatni azokat az örök emberi témákat, amelyeket Bosch oly eredeti módon ábrázolt a műveiben: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdései, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása, az emberi lét szellemi minőségének kérdése. A kiállítás célja Bosch világának megelevenítése, a késő középkor szellemi és vizuális kultúrájának megidézése az emberi létezésről alkotott elképzelések bemutatásával: az emberi életút, mint földi zarándoklat értelmezése, minden válaszútjával, bűnös útvesztőjével, érzéki kitérőivel és a kor által felkínált spirituális fogódzók megjelenítésével.

A kiállítás a Bartók Tavasz keretében a Müpa és a Szépművészeti Múzeum közös programja, 2022. április 8. – július 17. között látogatható. A Menny és pokol között: Hieronymus Bosch rejtélyes világa című kiállításra már megkezdődött a jegyárusítás a múzeum honlapján.

Az Arany Medvét Carla Simón katalán rendező kapta az Alcarras című, spanyol–olasz koprodukcióban készített mozijáért.

Fotó és leadfotó: Joe Sohm/Visions of America/Universal Images Group via Getty Images

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Bizony, vannak olyan ruhadarabok, amelyeket egyenesen cikinek tart az emberek többsége. Ilyen a Crocs papucs, vagy a lábmelegítő, és az ejtőernyős nadrág is.
Lifestyle
A Bak napját váratlanul feldobja egy jó hír. Napi horoszkóp!
Lifestyle
Talán nem is gondolnád, de hatalmas hibát követsz el, ha nem fogyasztod ezt a szervezet számára nagyon fontos élelmiszert a fogyókúra alatt.