Így vond be a gyermeked a házimunkába: az ő életét is megkönnyíted, ha időben megtanítod neki, mit hogyan kell csinálni

Lehet, hogy eleinte majd nem lelkesednek a gyerekek a házimunka gondolatáért, azonban az egész életükre pozitív hatással lesz, ha megtanulják, hogyan kell helyesen, alaposan takarítani.

Legyen gyerekjáték a mosás!

Könnyebben megy a házimunka, és hamarabb végzel a takarítással, ha a párod és a gyerekek is kiveszik részüket a teendőkből. Ráadásul a kicsik játékként is felfoghatják a feladatokat, miközben azt is megtanulják, hogyan lesz szép rend és ragyogó tisztaság a lakásban.

Egy kisgyerek akár mókaként is felfoghatja a takarítást, ezért olyan kisebb munkákat bízz rá, amelyek megfelelnek a képességeinek, így biztosan sikerélménye lesz. A tevékenységek ráadásul fejlesztik a kézügyességét, javítják a mozgáskoordinációját, kitartásra és türelemre nevelik. Egy néhány éves kicsit megkérhetsz, hogy pakolja el a játékait, odahozzon neked valamit, amire épp szükséged van, kidobjon egy szemetet a kukába. Sőt, akár abban is segíthet, hogy együtt rakjátok be a szennyest a mosógépbe! Biztosan élvezni fogja, ha a saját ruháit ő maga teheti be a mosógépbe.

Itt az idő mosogatni!

Ahogy a gyermek idősebb lesz, úgy tudsz egyre több mindent rábízni. Egy kisiskolást megkérhetsz, hogy teregesse ki a kimosott ruhákat, keverje ki a palacsintatésztát, vagy akár a szerelési munkákba is segíthet. Fontos, hogy ne oszd a feladatokat fiús és lányos teendőkre, mindenki próbálja ki magát mindenben! Így, ha kisfiú van a családban, ő is nyugodtan sürgölődhet a konyhában, és megkérheted a nem éles eszközök, nem túl törékeny edények, poharak mosogatására.

A takarítás felfrissít

Egy tinédzser akár már arra is képes lehet, hogy receptből süssön, főzzön, egyedül tartsa rendben a szobáját, kitakarítsa a fürdőszobát, lenyírja a füvet a kertben. Bár egy kamasz sokszor nagyon elfoglalt, rengeteg a tanulnivalója, de ilyenkor még jót is tehet egy kis fizikai munka. A mozgás ugyanis felfrissíti, egy kicsit eltereli a figyelmét a leckéről, és később újult erővel térhet vissza a könyveihez.

Forrás: Double Decker Fotó: 123rf

Oldalak