Hatékony fogyókúra - A gluténmentes diéta

Néhány forrás szerint a 2014-es év legnépszerűbb étkezési trendje nem más lesz, mint a gluténmentes diéta. Vajon csak a gluténérzékenyeknek való, vagy bárki számára jótékony hatásokat jelenthet?

A gluténérzékenység, vagy hétköznapi nevén lisztérzékenység egyre több embert érint. Főként ott fordul elő, ahol a legnagyobb mértékben fogyasztanak glutén alapú ételeket, például Európában vagy Észak-Amerikában. Bármilyen életkorban kialakulhat és sokféle tünete ismert (emésztési zavarok, haspuffadás, csontfájdalom, rossz közérzet). Kezelésére egy speciális étrendet kell bevezetnünk a mindennapjainkba, s fontos, hogy akkor sem térhetünk vissza a hagyományos étkezéshez, ha úgy tűnik, elmúltak a tünetek. Nagyon fontos ugyanis, hogy maga a kiváltó ok ettől még nem szűnik meg.

Hatékony fogyókúra

Azonban nem csak kényszerből lehet kiiktatni a gabonaféléket az étrendedből. Ha leadnál néhány fölös kilót, vagy egyszerűen csak szeretnél megszabadulni a több éves gabonatermék-fogyasztás következtében a bélfalra rakódott salakanyagoktól, akkor is érdemes kipróbálnod. Hamar észreveszed majd, hogy felgyorsul az anyagcseréd és gyorsan beindul a súlycsökkenés.

Mi szerepelhet egy „gluténmentes bevásárló listán”?

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Tévedés, hogy a glutén csak a kenyér-, és a tésztafélékben található. Előfordulhat csokoládékban vagy húsokban is. Legjobb, ha alaposan ellenőrzöd a termékeket, mielőtt a kosárba teszed. A legtöbb szupermarketben már találhatsz olyan részt, ahol kifejezetten csak gluténmentes termékek vannak, de a bioboltok is nagy választékban kínálnak mindenféle, a diétádba illő élelmiszert. A tejtermékek közül jobb, ha kerülöd a pudingokat, joghurtokat, gyümölcsös- túrós desszerteket, mert ezekben nagy eséllyel található glutén. Bátran eheted viszont például a gyümölcsöket, zöldségeket, a rizst, az olajos magvakat, lekvárokat vagy a tojást.

Fotó: fashionspassion.com

Oldalak

  • 1
  • 2