Hatékony ételek rákos megbetegedések ellen

A daganatos megbetegedések kialakulásában nagy szerepet játszik az, hogy milyen ételek kerülnek a tányérra. Ezért nem árt végiggondolni, hogy melyek azok az ételek, amelyek védelmet nyújtanak a megbetegedések ellen.
A rákos sejtek kialakulásában nagy szerepet játszanak a cukor vagy a cukorrá alakítható szénhidrátok, hiszen ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy életben tudják tartani a beteg sejteket. Ezen kívül érdemes antioxidánsban gazdag étrendet összeállítani magunknak, mivel ezek a rosszindulatú sejtek oxigénhiányos környezetben érzik igazán jól magukat.
Fehér húsok
Jobb, ha mellőzzük a vörös húsok fogyasztását, s inkább áttérünk a fehér húsokra, illetve halakra. Hiszen az ezekben található szelén védelmet biztosít a daganatos megbetegedések ellen, s mind csökkentik a végbél-, vastagbél-, nyelőcső – és a gyomorrák kialakulásának kockázatát.
Rostok
Figyeljünk oda arra, hogy minél több rostot vigyünk be a szervezetünkben, mivel remekül helyettesítik a szervezetünk számára szükséges zsírbevitelt is, s könnyen kivédik a rákos sejteket is. A teljes kiőrlésű lisztből készült termékek is sok rostot tartalmaznak; de az olyan hüvelyes növények, mint például a bab, rendszeres fogyasztásával is csökkenthetjük a rák kialakulásának veszélyét.
Zöldségek
Sokszor mondták már, hogy naponta minél többször fogyasszunk zöldséget mert az jót tesz a szervezetünknek. Ez valóban igaz, ugyanis védelmet nyújtanak a daganatos megbetegedésekkel szemben. Különösen hasznos zöldségek a keresztesvirágúak, mint például a spenót, a káposzta, a brokkoli, a paprika, a karalábé, a karfiol vagy a zeller. Ezek mind rengeteg vitamint, rostot, és folsavat tartalmaznak, ezért érdemes minél többször fogyasztani, akár nyersen, akár sütve. Akit pedig nem zavar a hagymaszag, lehetőleg sok fokhagymát egyen, mivel lassítja azokat a sejtelfajulásokat, melyek a beteg sejtek kialakulásához vezetnek.
Olívaolaj
Érdemesebb elkerülni a telített zsírsavakat és transzzsírsavakat tartalmazó táplálékokat; s főzéskor is inkább olívaolajat használni mint margarint. Az olívaolaj olénsav-tartalma meggátolja a rákos sejtek kialakulását, amit a mediterrán étrend is bizonyítani látszik.
Paradicsom
Ezt a gyümölcsöt olyan formában fogyaszthatjuk ahogy csak kedvünk kívánja: sütve, főzve, pépesítve vagy nyersen. Talán ezek közül is a legjobb választás ha megfőzzük vagy megsütjük, mivel a benne található lipokén a hő hatására aktiválódik. Védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaival szemben, s ezért megfelelő védelmet nyújt a rákos sejtek kialakulása ellen.
Zöld tea
Kutatások alapján az egyik legerősebb természetes antioxidáns, aminek köszönhetően nagy védelmet nyújt a rákos megbetegedések ellen. Nagy mennyiségű flavonoidot tartalmaz, s fogyasztásával csökkenthető a vastagbél-, az emlő-, a gyomor- és a bőrrák kialakulása.
Természetesen ezek a táplálékok nem védenek meg minket százszázalékosan a megbetegedések ellen, s nem is helyettesíthetőek az orvosok által felírt gyógyszerekkel, illetve csodát sem tudnak tenni. De egy kiegyensúlyozott étrend, sok rost és vitamin fogyasztása, a rendszeres mozgás, és egy kis harmóniára törekvéssel mindenképpen csökkenthetjük magát az esélyt, hogy a későbbiekben daganatos megbetegedések alakuljanak ki.

























