Napok múlva találtak rá a kisfiúra az erdőben: drámai videón a család szívbemarkoló reakciója

Három napig kóborolt étlen-szomjan az erdőben egy autista hároméves kisfiú. A családja attól tartott, elrabolták.

Valóságos csoda történt

A hároméves Anthony 'AJ' Elfalak pénteken tűnt el a Sydney-től 110 kilométerre északnyugatra található Puttyban lévő családi birtokról. Az autista fiú, aki nem beszél, korábban szinte folyamatosan az édesanyja mellett volt, ezért a család eleinte azt gondolta, a kisfiút elrabolták. Ezt a feltevést igazolta, hogy a birtokon lévő biztonsági kameráról rejtélyes módon eltűntek azok a felvételek, melyek AJ eltűnésének idején készültek. A rendőrség vasárnap le is foglalt egy fehér furgont, abban a hitben, hogy emberrablási ügyben nyomoznak, a fiú megtalálása után a nyomozást azonban megszüntették, és az autót visszaszolgáltatták a tulajdonosának.

Több száz ember indult az elmúlt napokban a nonverbális autizmussal élő AJ keresésére. Hétfőn találták meg egy erdőben az ausztráliai Új-Dél-Walesben, a keresésére indult helikopter egy patakban ülve bukkant a nyomára, az otthonától 470 méterre, egy olyan területen, melyet korábban már többször átvizsgáltak. A rendőrség által bemutatott felvételen látszik, hogy a pulóvert és pelenkát viselő fiú tenyeréből épp vizet kortyol.

A fiúra jó állapotban volt, de megfigyelésre kórházba szállították. Apja, Anthony Elfalak elmondása szerint a fiún hangyacsípések, pelenkakiütések voltak és néhány zúzódás. „Ez egy csoda” – mondta az apa, miután újra találkozott fiával. „Most el sem engedi az anyját. Amint meghallotta a hangját, kinyitotta a szemét, ránézett és azonnal álomba merült” – mondta. A híradások szerint AJ három pizzaszeletet és egy banánt is megevett a napokig tartó éhezés után.

A rendőrség feltételezései szerint AJ egész idő alatt az erdőben lehetett. A kisfiú túlélésében kulcsfontosságú volt a víz közelsége a dehidratáltság veszélye miatt. AJ három éjszakát töltött a régióban, ez idő alatt az esős időjárással és a napközbeni hőséggel kellett megbirkóznia, ráadásul ezen a területen éjszakánként hat Celsius-fok körülire csökken a hőmérséklet.

Szakértők szerint egyébként a gyermekeknek azért nagyobb az esélyük a túlélésre a hasonló szituációkban, mert nincsenek előzetes elképzeléseik arról, hogy milyen veszélyes lehet a vadonban ragadni. Míg a felnőtteket a rovarcsípésektől, kiszáradástól vagy éppen egyenesen a haláltól való félelem irányítja, addig a gyerekek alszanak, mikor fáradtak, ha fáznak, menedéket keresnek, és ha szomjasok, akkor egyszerűen isznak valamit – vagyis nem rendelkeznek (még) a felnőttekre jellemző tanult viselkedésformákkal krízis esetén.

Így reagált a család, amikor megtudták, hogy megtalálták AJ-t, és életben van:

Leadfotó: twitter.com/westaustralian

Oldalak