Lifestyle

Valóság vagy hallucináció? Végre kiderült a teljes igazság a halálközeli élményekről

Valóságos élményekről van szó, vagy csupán a haldokló elme játékáról? Egy réges-régi dilemma, mely hosszú évtizedek óta foglalkoztatja a halálközeli élmények kutatóit. Most jelent meg az első lektorált tanulmány a jelenségkör tudományos értelmezéséről, mely számos kérdésre próbál meg határozott választ adni.

Akik visszatértek a halálból

Vajon valóságos élményekről van szó, vagy csupán a haldokló elme játékáról? Ez a legfontosabb és legrégebbi dilemma, mely egyáltalán felmerül a szakértőkben és a téma iránt érdeklődő laikusokban a halálközeli élmények kapcsán. Most viszont szerencsére sok kérdésükre választ kaphatnak a jelenségkör iránt fogékonyságot mutató kutatók és mezei érdeklődők, ugyanis végre elkészült az első lektorált tanulmány, mely merész ambíciót tűzött maga elé: annak megállapítását, hogy tényleg valóságosak-e a halálközeli élmények.

A tanulmány az Annals of the New York Academy of Sciences című tudományos folyóiratban jelent meg, s célkitűzése, hogy "betekintést nyújtson a folyamat lehetséges mechanizmusaiba, etikai vonatkozásaiba és vizsgálati módszertani szempontjaiba”, valamint „azonosítsa a problémákat és ellentmondásokat" - írja az IFLScience.

Az elmúlt évtizedekben az orvostudomány komoly eredményeket ért el a halálkutatás terén. Ma már tudjuk, hogy a halál - a korábbi vélekedésekkel ellentétben - nem egy pillanat műve, hanem egy hosszabb folyamat, és bizonyos ideig "visszafordítható". Azok, akik visszatértek a klinikai halál állapotából, olykor különös tapasztalatokról számolnak be a testenkívüliségtől az alagútélményen át a halott rokonokkal való találkozásig, s ezt a jelenségkört nevezi a szakirodalom "halálközeli élményeknek". Az EurekAlert sajtóközleménye szerint az elnevezés ugyan téves, a HKÉ-eket átélt emberek beszámolóit azonban több szempontból is érdemes komolyan venni.

Fotó: 123rf

Lapozz, rögtön folytatjuk!

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Lifestyle
Sztárok
Noha a címlapokon ma már inkább fia, Charlie Sheen szerepel, a filmtörténelem szempontjából mégis Martin Sheen alkotott maradandóbbat, hiszen olyan klasszikus alkotásokban játszott, mint az...
Lifestyle
Ezt a gyakorlatot bárhol és bármikor könnyedén elvégezheted, de vigyázz, mert garantáltan megedzi az izmaidat!
Lifestyle
A rossz hír ugye az, hogy kánikula nem csitulni fog ezután, hanem még hosszú ideig velünk marad. Készülj fel a pokoli időjárásra!