Lifestyle

Gyalázat vagy lélekápolás? Ezért szelfiznek egyre többen a temetéseken

Szelfi a sírnál: Illik vagy nem illik?

Az utóbbi években megváltoztak a temetési szokások

A temetési szokások az utóbbi években világszerte jelentős változáson mennek keresztül, amelyek, mint minden más területen, szintén a társadalmi értékek, gazdasági tényezők és technológiai fejlődés változásait tükrözik. A temetések ma már egyre inkább személyre szabottak, megidézve az elhunyt életét és preferenciáit. Megfigyelhető tendencia, hogy világszerte egyre többen választják a hagyományos temetés helyett a hamvasztást, amit többek között a költségek, környezeti aggodalmak és a vallási vagy kulturális normák változása indokol. A technológia is egyre nagyobb szerepet játszik a temetési tervezésben és a gyászban. Az online emlékezési szolgáltatásoktól kezdve a digitális vendégkönyveken át, a temetések élő közvetítéséig, a technológia segít abban, hogy a szeretteinkkel való búcsúzás ne csak a temetőben legyen lehetséges. Ez a jelenség természetesen Magyarországon is észlelhető. Az elmúlt években itthon is jelentős változás történt a temetési szokásokban, a hagyományos koporsós temetések helyett a hamvasztás felé történő elmozdulással.

"A temetés minden ember életének utolsó szertartása, amely az életét ünnepli. Azt az időt, amit a földön kapott, és amely során számtalan élményben, örömben és olykor bánatban osztozott szeretteivel. A halál a test végességét és a szereteten át a lélek halhatatlanságát mutatja meg. Minden fájdalmunk ellenére ezt ünnepeljük: az elhunyttól kapott szeretetet és a közös időt" – fejtette ki Tóth Mihály, az Ökumenikus Egyház vezető lelkésze.

Ma már egyáltalán nem ritka jelenség, hogy valaki szelfit készítsen elhunyt szerette sírjánál vagy temetésén. A szelfik pszichológiai hatásai azonban sokrétűek. Részletek a galériában!

Egyes tanulmányok szerint a gyakori szelfi-nézegetés bár csökkentheti az önértékelést és az élettel elégedettséget, ugyanakkor önképünk megosztása a közösségi médiában az önmagunkról alkotott képünk és az önértékelésünk szempontjából fontos lehet.
Kattints a további képekért!

Egy londoni kutatás keretein belül azt vizsgálták, hogy hány éves korban érdemes gyermeket szülni, illetve milyen hatással van a korunk a gyerekünk intelligenciájára - meglepő eredmények születtek.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Egészség
Sokan nem is gondolnák, hogy ha a cikkünkben is bemutatott két ételt párosítják egymással, az jelentős súlyvesztéshez is vezethet, legalábbis a szakemberek és egy tanulmány szerint.
Lifestyle
Élesztő a toalettben? Bár elsőre furcsának tűnhet, mindenképp érdemes kipróbálnod ezt a háziasszonyok által gyakran alkalmazott trükköt, ugyanis olyat tapasztalsz majd, amitől garantáltan lemész...
Sztárok
A tavasz közeledtével sokan döntenek úgy, hogy felfrissítik a gardróbjukat, esetleg megváltoztatnak valamit a küllemükön – így tett most Letícia királyné is, aki a minap vadonatúj frizurával jelent...