Káprázatos női rendezők, zajos botrányok és pompás sztárparádé - jön a 78. Golden Globe-gála!

A Golden Globe-gálát hagyományosan az Oscar-díjátadó előszobájának tartják, és bár még mindig a tengerentúli díjszezon egyik jelentőségteljes eseményének számít, időről időre mégis hangos botrányok tépázzák meg a renoméját. 2021-re is kijutott a skandallumokból, ugyanakkor a gála más szempontból is rendhagyónak ígérkezik. Három női rendező ír történelmet az idei Golden Globe-on.

Emily Párizsban

A Golden Globe-gála minden évben fontos eseménye az amerikai díjszezonnak, azonban amennyire fényűző és sikkes seregszemléje ez a legnagyobb hollywodi hírességeknek, olyannyira megosztja mind a szakmát, mind pedig a nagyközönséget. A Golden Globe szakmaiságát időről időre megkérdőjelezik, ráadásul nem is alaptalanul. Míg az Oscar-díjat az Amerikai Filmakadémia, egy, a szakma különböző szegmenseit képviselő filmszakembereket tömörítő testület ítéli oda (mely ráadásul több mint hatezer tagot számlál), addig a Golden Globe-ról a Hollywood Foreign Press Association, azaz a Hollywoodba akkreditált külföldi újságírók szövetsége határoz, a szervezetet pedig az elmúlt évtizedek során gyakran vádolták meg részrehajlással, sőt korrupcióval. 2021-ben újabb botrány felhősíti el az eget a Golden Globe-felett: sokakat megdöbbentett, hogy az Emily Párizsban című - nem túl nívósnak tartott - Netflix-sorozat több jelölést is kapott idén. Nem csupán a produkció minősége, hanem a különböző etnikumok (afrikaiak, muzulmánok) nem megfelelőnek ítélt reprezentációja is problémás a szakma számára, ám ez még nem minden. A parázs indulatok akkor horgadtak fel igazán, amikor a LA Times megszellőztette, hogy a széria készítői lefizethették a díjátadó döntnökeit, akik egy pazar luxusutazás keretében látogathattak el a francia fővárosba, hogy ott tejben-vajban fürösszék őket.

Nem az Emily Párizsban ügye azonban az egyetlen produkció, ami idén komoly felzúdulást okozott. Sokan kritizálták az ausztrál énekesnő, Sia Music című debütfilmjét, amiért a 18 esztendős, autizmus-spektrumzavarral élő címszereplőt egy Maddie Ziegler nevű fiatal híresség- aki Sia Elastic Heart című klipjében, valamint egy televíziós reality-ben is feltűnt korábban - alakítja, nem pedig olyasvalaki, akinél valóban diagnosztizálták e rendellenességet. A Music is harcba száll idén az Arany Glóbuszért, a legjobb musical/vígjáték kategóriában méreti majd meg magát. Sia egyébként védelmébe vette Maddie Zieglert.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!