Fröccskódex - Ezeket a hibákat véletlenül se kövesd el fröccsözésnél

A legjobb, amit ebben a kánikulában ihatunk: a fröccs. A sokszor negyven fokos hőséget nehéz elviselni, ezért nagyon fontos a folyamatos folyadékbevitel. Ilyenkor a víz mellett a borkedvelők szomjoltóként a fröccsöt is előnyben részesítik.

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet megosztja praktikáit, hogyan lehet még ízletesebbé tenni ezt a több mint száz éves magyar nedűt, és hogy milyen hibákat kerüljünk fröccsözésnél.

Vörösmarty 1842-ben fedezte fel magának a fröccsöt

Az eredetileg spriccernek nevezett ital jótékony és frissítő hatását már 1842-ben Vörösmarty Mihály is felfedezte. „Kellemes lehet ezen pezsgő víz azon személyekre nézve, kik borral nem élvén; szomjúságuk oltáskor az említett pezsgői csípősséget éldelni kívánnák. Talán azon betegségekben sem lenne céliránytalan ital, amelyekben a szénsav által történendő izgatás a belső részekre jótékonyan hat.” Azóta még tökéletesebb ízkombinációk sorakoztak fel a fröccsöt illetően.

Bujdosó Ferenc, a Bujdosó családi pincészet vezető borásza szerint a legfontosabb, hogy jó hideg borból és finom szódából készítsük a fröccsöt, emellett kerüljük az ásványvizet, különösen a magas ásványi anyag tartalmút, mert ettől ihatatlanná válik a fröccs. Tanácsa alapján érdemes a jégkockás megoldást is kerülni, hacsak nem koktélt készítünk a borokból.

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Bujdosóéknál bevált szokás, hogy napközben hosszúlépéssel (2 dl szóda, 1 dl bor), majd naplemente után nagyfröccsel (2 dl bor, 1 dl szóda) csillapítják szomjukat. Persze rengeteg fröccsrecept létezik, a lényeg, hogy napközben könnyedebb italt készítsünk. Saját receptjük alapján a Bujdosó Friseccot használják kisfröccsnek (1 dl bor, 1 dl szóda).

A pezsgőhőmérséklet az iránymutató

„Az én ízlésem szerint a bornak mindig száraznak és élénk savúnak kell lennie, így számomra fröccsnek a legideálisabb a Csomó, a Torony, a Mentőöv és természetesen a Frisecco, valamint a Rosecco” – mondta Bujdosó Ferenc.

A secco eleve tartalmaz buborékot, és az alapbort is az elevenség, könnyedség alapján választják ki hozzá, de a Mentőövre is esküsznek. Ha seccót fogyasztunk, az mindig legyen pezsgőhőmérsékletű, 5-8 fokos, de ez minden fröccsre iránymutató.

Vannak olyan alapvető „fröccs-hibák”, amelyek elrontják a frissítő ital élvezetét. Ezért érdemes kerülni a hordós érlelésű borokból készített spriccereket. Akadnak olyanok is, akik a rossz minőségű boraikat fröccsként próbálják eladni, ami azért sem célszerű, mert a szódavíz, illetve a széndioxid felerősítik a borok illat- és ízhibáit.

A Bujdosó családi pincészet hamarosan új ötletét is megvalósítja Balatonic nevű koktéljával, ami a Portonik portugál fehér érlelt száraz portói és tonik 1:1 arányú keverékének magyar változata lesz. Emellett már most is készítenek – egyelőre saját célra – secco alapú koktélokat.

Bujdosó Orsi mindig is szeretett kísérletezni boraikkal, idén a család legfiatalabb hölgytagjairól elnevezett „secco-koktélokat” kevert ki, így születtek meg a Barbarella, a Jázmin, a Daniélla és a Maya álma nevű italok. A receptek a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Facebook oldalán olvashatók.

Oldalak

Egészség
Te próbáltad már a mazsolás vizet? Nos, sokan még csak nem is hallottak erről a csodaitalról, pedig hihetetlen, milyen hatást gyakorol egészségünkre és egész szervezetünkre nézve!
Sztárok
Noha Vilmos kicsivel mindig is népszerűbb volt öccsénél, Harrynél, van egy bizonyos dolog, ami miatt a trónörökösben lángra gyúlt a féltékenység a sussexi herceg iránt.
Lifestyle
Bár az ecetről sokan úgy gondolják, mindenhol is bevethető, ez egyáltalán nem így van, ugyanis savassága akár komoly és visszafordíthatatlan károkat is okozhat otthonunk berendezési tárgyaiban.