Lifestyle

Itt a tudományos válasz: Ennyi ideig fogyaszthatod el biztonságosan a lefőzött kávét - Ha ezt túlléped, semmiképp se idd meg!

Biztos, hogy veled is megtörtént már, hogy belekortyoltál egy nem frissen lefőzött kávéba és biztosra vesszük azt is, hogy a mai napig élénken él benned, hogy mennyire borzalmas íze volt. A józan ész azt diktálja, hogy a lefőzött kávé nem marad örökké jó, de mikor romlik meg pontosan, és miért? Derítsük ki!

Meddig lehet meginni?

A rövid válasz a kérdésre, csak körülbelül 30 percig, hacsak nem légmentesen záródó termoszban tároljuk. A kávé ugyanis a főzés után is tovább oxidálódik. A kávé frissessége a felhasznált kávébaboktól is függ, ami azt jelenti, hogy ha állott kávészemeket használsz, akkor is állott kávét kapsz, még ha "friss" is.

A kávé oxidálódik, ami nem jó

A levegővel való érintkezés hatására a pörkölt kávébabok oxidálódnak. Lényegében ez ugyanaz, ami az almával történik, amikor felszeleteljük és egy ideig állni hagyjuk. Bár az oxidáció a kávébabok esetében szemmel nem látható, jelentős hatással van az ízükre. Az oxidáció hatására ugyanis a kávéban lévő ízvegyületek romlanak, és érintkezéskor a levegőbe kerülnek.

Ha azonban a kávébabok őrlése megtörtént, gyorsabban oxidálódni kezdenek, mivel felületük több mint tízezerszeresére nő a finom eszpresszóőrlés esetén. Maga a kávéfőzés folyamata tulajdonképpen oxidáció. Amikor a kávébabok vízzel érintkeznek, elkezdik felszabadítani aromás anyagokat, olajokat és savakat a vízbe.

Lapozz!

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
A kertben sok gaz és növény felütheti a fejét, ezek közül pedig nem kevés akár életveszélyesen is mérgező lehet mind az állatokra, mind pedig az emberekre nézve.
Sztárok
Az 59 éves színésznőt nemcsak a nagysikerű szuperhősfilmben (és folytatásaiban) láthattuk: játszott az Aranyszem című James Bond-filmben, sőt az Elrabolva-sorozatban is ő formálta meg Liam Neeson (ex...
Egészség
A kertedben hasznos gyógynövény lehet, a szántóföldeken viszont sok bosszúságot képes okozni.