Meghökkentőn történet áll a világ egyik leghíresebb fotója mögött: A titokzatos fényképész volt a kulcs mindenhez

A fotót már valószínűleg láttad, de ki volt a merész fotós és a vállakozó szellemű modellek? Ez a története a világ egyik leghíresebb fényképének.

Egy reklámforgatás volt

1932. szeptember 20-án, a manhattani 41. utca felett 11 építőmunkás vett részt egy merész reklámfogásban. A férfiak a Rockefeller Centerben épülő RCA-épület gerendáin dolgoztak, ezen a napon azonban egy fotós kedvéért néhányan a munkások közül focilabdát dobáltak vagy éppen úgy tettek, mintha aludnának a dermesztő magasságban. De a leghíresebb fotó az lett, amikor mind a 11-en egy acélgerendán ebédeltek, a lábuk 260 méter magasan lógott a város utcái felett.

A fotó a 20. századi amerikai fotográfia egyik ikonjává vált. Seán Ó Cualáin ír filmrendező szerint a fényképet övező titokzatosság nagyban hozzájárul a vonzerejéhez. "Annyi ismeretlen van benne. Bárki lehetett volna, mindannyian elképzelhetjük magunkat ezen a gerendán. Azt hiszem, ezért működik a fénykép".

Ó Cualáin nem tervezte, hogy elmeséli a fénykép történetét, de végül mégis ezt tette dokumentumfilmjében, a Men at Lunch-ban. "Szerencsés véletlen volt" - mondja Ó Cualáin, aki testvérével, Eamonnal egy galwayi kocsmában volt, amikor észrevették, hogy a fénykép egy példánya ott lóg a sarokban. A fénykép mellett egy feljegyzés volt egy helyi bevándorló fiától, aki az 1920-as években Írországból New Yorkba költözött: "Ez az apám a jobb szélen, és az apósom a bal szélen" – állt a papíron. Megkérdezték a csapost a cetliről, és még aznap este összehozta őket Pat Glynnnel, a bostoni lakossal, aki a cetlit írta.

A filmkészítők kíváncsisága a képen szereplő két férfi feltételezett rokonától a New York-i Rockefeller Center fotóarchívumáig és egy pennsylvaniai raktárig vezetett, ahol a Corbis cég birtokolta az eredeti üveglemez-negatívot. Az Ó Cualáin testvérek megbizonyosodtak róla, hogy a fénykép valódi, és nem trükk, ahogyan azt sokáig feltételezték. Három lehetséges fotóst találtak, és azonosították a két férfit a gerendán.

Lapozz!

Oldalak