Irgalmatlan földrengések hazánk történetében: összedőlt házak, romos utcák

Dunaharasztin pusztító erővel söpört végig a természeti katasztrófa. - FOTÓ

Megindult a föld

December utolsó hetében a Richter-skála szerint 5,4-es erősségű földmozgást észleltek Horvátországban, amit hazánkban is lehetett érezni. Többen megosztották videóikat és fotóikat a közösségi oldalakon, ahogy a karácsonyfán lógó díszek "önálló életre keltek".

A magyarországi földrengések általában nem pusztító erejűek. Ez annak köszönhető, hogy az ország távol fekszik a nagyobb törésvonalaktól. Kisebb erősségű földrengések azonban évente többször is előfordulnak, és 4,5-5-ös erősségű rengés is bekövetkezik átlagosan 10 évente, ami Magyarországon már nagy rengésnek számít. Voltak azonban hazánk történetében olyan esetek, amikor brutális pusztítást okozott a földmozgás. Lapozd fel galériánkat a részletekért!

Kecskemét - Ha kronologikusan haladunk, akkor az első "emlékezetes" földrengés, amit érdemes megemlíteni - és persze amiről maradt néháy fotót is - az Kecskemét városához kötődik. A Szabadság téri zsinagóga kupolája erősen megrongálódott, több ház lakhatatlanná vált, ám a szerencsére haláleset ekkor nem történt. Ez az 1911. július 8-i földmozgás 5,6-os erősségű volt.
Kattints a további képekért!

A múlt heti 6,4-es erősségű horvátországi földrengést követően több mint 400 utórengést észleltek a magyar mérőállomások.

Leadfotó: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Károssy Csaba Forrás: Wikipedia

Oldalak

Szólj hozzá Te is!