Fő a béke! Így tarts kutyát és macskát egy lakásban

Ősi ellenségek vagy legjobb barátok? Mindkét opció lehetősége fennáll, de ha ügyesen kezeled a helyzetet, akkor a naptárfotókéhoz hasonló tündéri párossal fogsz együtt élni.

Ha mindkettő kölyök
Amikor mindkét állat picurka még, talán a legegyszerűbb a helyzeted. Még mindkettő tanítható – bár a macskáknál ez eléggé kedvfüggő dolog –, könnyebben megszokják egymást, az új környezetet, és jobban tudnak majd alkalmazkodni a másikhoz. Szánj időt arra, hogy összeismerkedhessenek: mindig egy picit közelebb tedd le őket egymáshoz. Egy idő után maguktól is bátrabbak lesznek, és egy nagyon harmonikus kutya-cica barátság alakulhat ki.

Ha a kutya a kölyök
Ha régebb óta van cicád, és akarsz mellé egy ugató csöppséget, fontos, hogy odafigyelj bizonyos dolgokra. Amikor először hazaviszed a kutyust, igyekezz elérni, hogy a cica közeledjen. Kíváncsi lény, tehát biztosan oda fog menni a picihez, megszimatolja, nézegeti. Ne hagyd őket soha felügyelet nélkül, ameddig meg nem bizonyosodtál róla, hogy megszokták egymás közelségét.

A macskák szeretik a megszokott dolgokat. Egy új lakó felbolydítja a kényelmes, egész nap lustálkodó életmódjukat. Mivel egy kölyökkutya sokszor olyan helyekre téved, ahová nem kéne, előfordulhat, hogy a cica egyik kedvenc fekhelyére ólálkodik.

Figyelj rá, hogy ne ő tanítsa meg rá a picit, hogy hol a helye, mert az csúnyán is végződhet. Éles körmével megsebesítheti a kölyköt, és egy életre szóló csata is kezdetét veheti kettejük között. Ha viszont a cica hozzászokik ahhoz, hogy nem ő az egyetlen állat a házban, előbb utóbb megbarátkozik a gondolattal, és akár teljes békességben is élhetnek.

Ha a cica a kölyök
A kutyák sokkal pozitívabban fogadják az új jövevényt, nem védik annyira a területüket, hiszen nem ragaszkodnak annyira a helyekhez. Nekik a szeretetet és a figyelem a legfontosabb, azt akarják minél inkább magukra irányítani.

Készülj fel tehát, hogy a kutyusod nem fogja bántani a macskát, hacsak nem érzi úgy, hogy vele kevesebbet törődsz, mint korábban. Ezt az egyensúlyt nem könnyű kialakítani, de megoldás lehet, hogyha mindkét állattal ugyanannyi időt töltesz, illetve ha közös játékba is bevonod őket.

Kompromisszum
Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a macskák rendkívül kiszámíthatatlan, makacs, önző és kényelmes jószágok. A kutya ellentétben hűséges, gazdáját maga elé helyező, odaadó állat, így természetükből fakadóan van, amikor nem képesek barátkozni.

Ilyenkor arra kelll törekedni, hogy legalább megtűrjék egymást. Az etetés a legkényesebb téma, akármilyen jóban is vannak kedvenceid. Legjobb, ha külön helyiségben kapnak enni, így elkerülhető, hogy esetleg összekapjanak az utolsó falaton.

Oldalak

Egészség
Lehet sokan örülnek neki, hogy hamarabb kopogtatott be a jó idő, de így az allergiások egy elég durva szezonra készülhetnek. Az sem kizárt, hogy sok új beteg fog megjelenni.
Sztárok
Az uralkodó rákbetegsége miatt a Mirror értesülései szerint rájött arra, hogy túl rövid az élet, ezért drasztikus lépést tervez, ami megváltoztathatja az egész királyi család életét.
Utazás
Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége pénteken figyelmeztette alkalmazottjait és családjaikat, hogy ne hagyják el Tel-Avivot és környékét, Jeruzsálem és Beér-Seva határát, miután Irán...